Hög andel smittade i Qatar

Ett par på promenad vid vattnet framför Dohas skyline, i maj 2018. Arkivbild. Bild: Kamran Jebreili/AP/TT

Antalet bekräftat coronasmittade i Qatar har överstigit 30 000, enligt de senaste siffrorna. Det innebär att drygt 1 procent av de 2,75 miljoner invånarna har testat positivt för covid-19 i den lilla Gulfstaten. Bara mikrostaterna San Marino och Vatikanstaten har ett högre antal smittade per capita, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Trots Qatars höga smittotal har dock endast 15 coronarelaterade dödsfall registrerats.

För att försöka bromsa smittspridningen fattades nyligen beslut om krav på att bära munskydd utomhus för invånarna. Reglerna trädde i kraft under söndagen.

Omkring 50 länder runt om i världen har infört liknande krav. Men Qatar går längst när det gäller straff för den som inte följer reglerna: upp till tre års fängelse och böter på upp till motsvarande omkring 500 000 kronor. Undantag från reglerna gäller dem som kör bil ensam.

Forskarna tvistar fortfarande om huruvida munskyddstvång överhuvudtaget är ett effektivt sätt att bekämpa smittspridning.

Sedan tidigare hålls moskéer, skolor, köpcentra och restauranger stängda i Qatar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning