Hockeyspelare kom ut som gay – hyllas

Bild: Jessica Gow/TT

Jon Lee-Olsen är den första manlige ishockeyspelaren att komma ut som homosexuell i Danmark.Något som det danska idrottsförbundet, DIF, hoppas kunna ge en positiv effekt.– Det kan vara en ögonöppnare, säger Morten Mølholm, administrativ chef på förbundet.

Jon Lee-Olsen kom ut som homosexuell i dansk tv i torsdags. Den 27-årige målvakten, som spelar för Rungsted Seier Capital i danska högstaligan, har hyllats från flera håll, bland annat av det danska idrottsförbundet.

– Vi är jätteglada. I många år har vi saknat förebilder som banar vägen för andra. Särskilt i hård kontaktsport, säger Morten Mølholm.

Hoppas bana väg

– Det viktigaste är kanske att han skickar en signal om att det går att nå toppen i ishockey och andra sporter som homosexuell. Därmed banar han vägen för ungdomar som har det svårt eller som har gett upp på vägen. Det kan få en enorm positiv effekt, så att homosexuella talanger blir kvar inom idrotten, säger Mølholm.

Att bana vägen för andra är något som Lee-Olsen själv hoppas kunna göra.

– Jag är säker på att det i framtiden kommer att vara andra som kommer ut, och jag hoppas att jag kan hjälpa till att ge det mod som behövs för att ta steget, säger han i tv-programmet "Go' aften live".

En annan som hyllar Lee-Olsen är landslagsanfallaren Peter Regin, lagkapten i KHL-laget Jokerit och med ett förflutet i NHL samt Timrå i SHL.

"Vi lever i 2019 och det ska finnas plats för alla – utan fördomar. Å landslagets vägnar vill jag skicka en stor klapp på axeln till Jon", säger Regin i ett pressmeddelande från Danska ishockeyförbundet, DIU.

Sex åtgärdspunkter

DIU har i sin tur gått ut med sex åtgärdspunkter som klubbar och domare i dansk hockey ska använda sig av under matcher om homofobiska tillrop uppstår. Bland annat ska matchen avbrytas så fort domarna hör homofobiska tillrop följt av en varning till publiken. Skulle tillropen fortsätta kan läktarsektionen komma att tömmas på åskådare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning