Hockeylirare lyfter hbtq-frågor

Hockeyspelarna från Åland ordnar en streethockeyturnering för att lyfta fram hbtq-frågor. Bild: Ida Jansson / Nya Åland / Lehtikuva

Katja Juslin, Therese Karlsson, Henri Aaltovirta, Patricia Holmberg, Adam Lindberg och Linnea Lindberg vill förändra normen kring hbtq-frågor på Åland.

På lördag spelas en streethockeyturnering för att försöka skapa en förändring.

– Om det öppnar ögonen hos någon så är det en bonus, säger ishockeyspelaren Katja Juslin i arrangörsgruppen.

Det var Juslin som kom med initiativet att anordna en streethockeyturnering på Åland för att lyfta fram hbtq-frågor.

– Först och främst fick jag idén från Helsingfors där streethockey-FM ordnas varje år, säger hon, som bott sju år i Helsingfors.

Hbtq-frågor är också något som ligger Juslin nära hjärtat.

– Jag har idrottat hela mitt liv egentligen, och har läst på ganska mycket om det. Forskning visar att idrotten ligger tio år efter med hbtq-frågor jämfört med övriga samhället där man annars har sett framsteg.

Juslin fortsätter:

– Hbtq-personer har överlag en sämre hälsa än heterosexuella, därför vill vi göra det vi kan för att främja substansen och öka medvetenheten. Främja acceptansen inom idrotten så att alla är välkomna.

Regnbågsfärgade tröjor

Streethockeyturneringen arrangeras av ishockeyspelarna och kompisarna Katja Juslin, Therese Karlsson, Henri Aaltovirta, Patricia Holmberg, Adam Lindberg och Linnea Lindberg.

– För att kunna förändra den här normen behöver vi påminna oss själva om att vi själva är med och skapar den här normen med vårt språkbruk med förutfattade meningar om hbtq. Där har idrotten flera hinder att överkomma, för flera ska få vara med, säger Juslin.

Fem lag är anmälda, och nästa år hoppas arrangörerna på fler.

– Vi hade tänkt att åtta lag hade varit lagom. Men å andra sidan ser vi det här som en provturnering. Vi hoppas på att göra den årlig och satsa mer nästa år, säger Juslin.

Vad är ert mål med turneringen?

– Vi hoppas på att ha väldigt roligt, och sen om det öppnar ögonen hos någon så är det en bonus. Det är bra att lyfta fram hbtq och ju mer det syns desto mer kan man påverka, säger Juslin, som kommer att spela i en regnbågsfärgad tröja.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning