Hockeyfest på båda språken i maj – VM-referaten på svenska fortsätter

Jukka Jalonens lejontrupp finslipar formen inför VM. Bild: Lehtikuva / Seppo Samuli

HBL, MTV och Konstsamfundet ser igen till att den finlandssvenska publiken får njuta av årets största idrottsfest på sitt modersmål.

För åttonde året i följd står HBL för de svenskspråkiga referaten från ishockey-VM.

Ishockey-VM avgörs i Bratislava och Kosice i Slovakien 10–26 maj och det är MTV och C More som sänder matcherna i tv och på nätet.

Samtliga VM-matcher direktsänds via C Mores kanaler medan Finlands matcher plus semifinaler, bronsmatch och final sänds på MTV:s gratiskanaler

Tack vare ett samarbete mellan MTV3, Konstsamfundet och HBL fortsätter de svenska referaten från VM i ishockey.

Niclas Lönnqvist står för de svenskspråkiga referaten i samtliga lejonmatcher och förstås också då medaljernas öde avgörs – oberoende om lejonen tar sig så långt i turneringen eller inte.

– Roligt med ett VM i Slovakien som ju är ett hockeyland med långa traditioner. Samarbetet mellan HBL och MTV3 är unikt. Det är inte ofta som kommersiella aktörer samarbetar på bägge språken i etermedia, säger Lönnqvist.

– Det känns också fint att få vara med i MTV3:s proffsiga lag och få referera på Finlands ledande hockeykanal.

I år utlovas, precis som för ett år sedan, sammandrag från Finlands matcher med Niclas Lönnqvists referat på Hbl.fi/sport.

Förutom Lönnqvist har HBL också reportern Tommi Willberg på plats i Slovakien under hela mästerskapet.

– Tidigare herr-VM och vårens VM för damer visade hur viktig ishockeyn är för inte bara den finländska utan också den finlandssvenska publiken och därför är jag glad att HBL kan vara med och bjuda på svenskt innehåll i flera kanaler från herrarnas turnering, säger sportchef Filip Saxén.

Finlands lag för VM håller på att ta form och trots att det blivit många återbud för landslagstränare Jukka Jalonen lär lejonen ha ett slagkraftigt lag på benen då turneringen kör i gång.

– Det ska bli intressant att se hurdan trupp Lejonen ställer upp med i VM. Signalerna är oroväckande med många blåvita NHL-proffs som väljer att tacka nej. Det här ger ändå chansen för spelare som internationellt kanske är mer doldisar att stiga fram och visa sitt kunnande, kommenterar referent Lönnqvist situationen inför VM.

Han vill ändå lyfta fram det faktum att det inte kommer att saknas stjärnglans i VM trots att de största blåvita namnen inte är med.

– Generellt är det ju ändå stjärnspäckat med många storstjärnor i VM som Sveriges Henrik Lundqvist, USA:s Patrick Kane och Rysslands Nikita Kutjerov för att nämna några exempel, säger han.

Här är matcherna som refereras på svenska i MTV3.

10 maj kl. 21.15 Finland–Kanada

11 maj kl. 21.15 Slovakien–Finland

13 maj kl. 17.15 USA–Finland

16 maj kl. 21.15 Finland–Danmark

17 maj kl. 21.15 Finland–Storbritannien

19 maj kl. 21.15 Frankrike–Finland

21 maj kl. 13.15 Finland–Tyskland

23 maj: kvartsfinaler

25 maj: semifinaler

26 maj: bronsmatch och final

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning