HNS nya vd kommer från Terveystalo

Juha Tuominen är ny vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Docent Juha Tuominen, specialist i internmedicin, blir ny vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

I den avgörande omröstningen i sjukvårdsdistriktets fullmäktige på tisdagsförmiddagen vann Juha Tuominen över sin svåraste konkurrent, Jari Petäjä, med rösterna 595,1 mot 484,4. Petäjä, som är specialist på barnsjukdomar, var HNS-styrelsens kandidat för posten, men kom tvåa efter omröstningen. Sammanlagt var tolv personer intresserade av vd-jobbet.

Tuominen, 54, efterträder Aki Lindén, som varit vd sedan 2010 och lämnar sin post vid årsskiftet. Tuominen arbetar för tillfället som ledande överläkare vid Terveystalo, men har en bakgrund inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där han arbetat i olika ledande positionen innan han år 2009 började arbeta för Terveystalo, som han för tillfället äger en del av.

– Men jag är ingen storägare och har redan tidigare sålt bort en del av mitt innehav. Jag är helt på det klara med att alla bindningar måste ses över innan jag börjar som vd så inga jävsituationer uppstår.

Tuominen är till exempel styrelsemedlem i stiftelsen Ensihoidon tukisäätiö och har anlitats som expert av tillstånds- och tillsynsverket Valvira i frågor som gäller de privata vårdgivarna.

Vilken kunskap tar du med dig till sjukvårdsdistriktet efter att ha arbetat på den privata marknaden i nästan tio år?

– Kundorienteringen. Och så har jag lärt mig vissa metoder för hur man kan underlätta arbetet för personalen samtidigt som man skapar kvalitet i tjänsterna och gör det kostnadseffektivt.

Ett hurdant HNS tar du över?

– HNS är över 18 år gammalt och i genomsnitt i gott skick, men mycket i samhället förändras snabbt så visst behövs förändringar också i sjukvårdsdistriktet.

HNS är en viktig aktör i vårdreformen. Hur ser du på reformen?

– Delvis på samma sätt som Lindén har gjort och HNS vill ju påverka reformen så att den blir bra och nyttig för människorna i huvudstadsregionen och de övriga medlemskommunerna.

En hurdan ledare är du?

– En som litar på personalen, uppmuntrar den och ger den mål som sedan kan följas upp. Jag ska förstås göra mitt bästa, men tillsammans med personalen och politikerna. Också kommunerna spelar en mycket viktig roll här.

Tuominens arbete som vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt inleds i januari 2019.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00