H&M utreder misstänkt straffarbete i Kina

Bild: Mostphotos

Klädkedjan H&M, den holländska konkurrenten C&A och det amerikanska konglomeratet 3M utreder uppgifter om att fångar i kinesiska fängelser tillverkat produkter för företagen.

Uppgifterna publicerades av tidningen Financial Times i förra veckan i en artikel där Peter Humphrey – en brittisk företagsutredare och före detta journalist – berättar om 23 månader inspärrad i ett kinesiskt fängelse.

– Våra män tillverkade delar till paket. Jag kände igen flera välkända varumärken – 3M, C&A och H&M, sade Humphrey till tidningen.

Det ska i fängelset även ha tillverkats textiler och komponenter.

En talesperson för H&M bekräftar att bolaget utreder anklagelserna, men att det i nuläget inte går att avgöra om de stämmer.

– Det är fullkomligt oacceptabelt att placera tillverkning i fängelser och det är ett allvarligt brott mot det regelverk som våra underleverantörer måste följa, säger talespersonen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00