HJK tre matcher från de stora pengarna

Riku Riski och Petteri Forsell har snabbt funnit en gemensam melodi. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Fördel HJK inför returen hemma mot Riga FC. HJK fick med sig 1–1 från första mötet på lettisk mark. HBL listar fem saker att tänka på.

1. Petteri Forsell. Den Karlebybördige bolltrollaren verkar ha blivit den energispruta Klubi behövde. Den skottvilliga Forsell tar beslut ingen annan tar och ser luckor som majoriteten av medspelarna inte upptäcker. Han och Riku Riski verkar snabbt ha hittat en gemensam melodi.

2. Pengar. De stora stålarna finns som bekant i Champions League men den vägen är redan stängd för HJK. Ett avancemang till playoffrundan i Europa League ger 300 000 euro. Väl där väntar danska storklubben FC Köpenhamn som åkte ur Champions League-kvalet efter strafförlust mot Röda Stjärnan. Ett avancemang till gruppspelet ger knappt tre miljoner euro men det kräver seger eller 0–0 mot Riga och sedan seger i dubbelmötet mot FC Köpenhamn.

3. Internationell prägel. HJK:s säsong har varit svår och svajig och mot den bakgrunden är det kanske inte så överraskande att Toni Koskela, som tog över efter avskedade Mika Lehkosuo, ruskat om i laget lite. Mot FC Lahti senast hade de mesta mästarna sex utländska spelare i startelvan.

4. Evans Mensah. Den blixtsnabbe kantspringaren hör till dem som gynnats av tränarbytet. Ghanesen hörde inte till Lehkosuos favoriter då den sistnämnde inte alltid var nöjd med spelarens disciplin i defensiven. Med Koskela får spelarna lite större friheter och det passar Mensah.

5. Matchbild. Letterna höll i taktpinnen i långa stunder på hemmagräset i Riga. På konstgräset i Tölö brukar HJK vara spelförande, åtminstone mot jämbördiga motståndare. En sådan är Rigaklubben vars trupp visserligen är värderad till sju miljoner euro, mot fem och en halv miljoner euro för HJK.

HJK behöver i och för sig inte ta några risker utan laget kan ligga och lura på kontringar. 0–0 räcker för avancemang.

Tid och plats: 19.00 Telia 5G-arenan.

Tips: 2–1.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning