HJK sjabblade bort dyrbara poäng

Roope Riski lyckades inte överlista LASK-målvakten Alexander Schlager. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

HJK visade i matchen mot LASK att de håller tillräcklig nivå för att kämpa om avancemang från gruppspelet i Conference League. I öppningsmatchen blev det förlust främst på grund av eget slarv.

När UEFA valde att införa en tredje europeisk klubblagsturnering var det en fantastisk nyhet för finsk fotboll. Att nå glamourösa Champions League har sedan länge varit en omöjlighet för finska klubblag på herrsidan men också att nå Europa League har visat sig vara en väldigt svår nöt att knäcka och man tvingas gå tillbaka till HJK år 2014 för att hitta senaste blåvita framträdande i turneringens gruppspel. Sedan dess har HJK ofta varit nära att upprepa bedriften men fallit på målsnöret i den stentuffa konkurrensen ute på kontinenten. Conference League och de 16 nya europaplatserna turneringen för med sig var alltså som en skänk från ovan för HJK:s och övriga inhemska klubbars chanser att få spela i Europa.

I kvalet motsvarade HJK förväntningarna och knep en plats i gruppspelet i Conference League. Också KuPs var nära att lyckad med bedriften men det blev rätt väntat Helsingfors blåvita som ensamma fick axla de finska framgångshoppen i Europa. I öppningsmatchen väntade en bra indikator på HJK:s chanser att häva sig i konkurrensen. Det på förhand sett starkaste laget i en förhållandevis lätt grupp, Österrikiska LASK Linz, kom på besök till Bolt Arena i Tölö med gedigen Europa League-erfarenhet i bagaget. För blåvita fotbollsvänner återstod det att se om HJK skulle bevisa att de hör hemma på den här nivån eller ifall lagets ringa erfarenhet av dylika sammanhang skulle synas alltför tydligt.

Svaret blev väl både och. Första halvleken gick definitivt i gästernas kommando och LASK ledde välförtjänt 1-0 i paus. HJK försökte sin vana trogen öppna spelet längs med marken från det egna försvaret trots att LASK pressade högt, välkoordinerat och aggressivt. Mot de flesta lag i den inhemska ligan kan HJK elegant spela sig ur pressen men mot en motståndare av europeisk kaliber blev det istället otaliga bolltapp på egen planhalva. Att konstant öppna kort istället för att tvinga ner motståndarna i banan med fler djupledsbollar mot Roope Riski och Santeri Hostikka spelade österrikarna i händerna och den första halvleken spelades mestadels på HJK:s planhalva.

I den andra halvleken visade Toni Koskelas adepter däremot att man definitivt har tillräcklig kvalitet för att kämpa om avancemang från gruppen. Riku Riski byttes in på högerkanten och gav laget helt ny energi. Att han inte startar oftare i de viktigaste matcherna ter sig ett mysterium med tanke på hur väl han i regel presterar när han väl får hoppa in. Filip Valencic är en otroligt bollskicklig spelare men han är inte den löpstarkaste och ute på högerkanten var han en skugga av sig själv i första halvlek. Med den betydligt snabbare Riski på kanten och en till synes betydligt mer bekväm Valencic i mitten hittade HJK flera nya dimensioner i sitt anfallsspel. Hemmalaget dikterade tempot, kontrollerade bollinnehavet, hade ett flertal giftiga, snabba anfall och LASK var rejält i gungning.

Den stora besvikelsen på torsdagskvällen var att HJK föll på grund av eget slarv. HJK:s följande match i Conference League är 30 september då laget möter armenska Alashkert i Jerevan.

Einar Zilliacus

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning