HJK siktar på avancemang med hemmapublikens stöd

HJK:s tränare Mika Lehkosuo vill att hemmalaget ska öppna starkt i returmötet match BATE Borisov. Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

HJK står inför säsongens hittills största match då Helsingforslaget i morgon kväll möter BATE Borisov på hemmaplan.

Utgångsläget inför returmötet i Champions League-kvalets andra omgång är klart: 0-0 i den första matchen betyder att för avancemang krävs det mål. HJK-lotsen Mika Lehkosuo ser fram emot drabbningen med bra känsla.

– Resultatet vi fick från den första matchen betyder att allt är fortfarande öppet. Trots att BATE fortfarande är förhandsfavoriter har vi på hemmaplan med fullsatta läktare helt realistiska chanser för att ta oss vidare ur matchparet, bäddar Lehkosuo.

HJK satsade på defensiven i den första matchen, men i morgon kommer man att hålla bollen i större utsträckning, utlovar Lehkosuo.

– Vi försvarade väl mot deras långa och långsamma anfall och det ska vi fortsätta med. Men vi kan inte rinna så lågt ner och vara lika defensiva i morgon, vilket öppnar möjligheter för motståndarna till exempel i form av snabba anfall.

Helsingforslaget spelade mot Honka i den inhemska fotbollsligan i lördags och trots att flera av nyckelspelarna fick vila över den matchen tror Lehkosuo att det nog ger BATE, som haft en veckas paus, en fördel.

– Det handlar inte endast om spelarnas utmattning, utan också om förberedelsen inför drabbningen. Motståndaren har fått träna på essentiella grejer i flera dagar om de så velat medan vi endast hunnit med en 20 minuters taktisk träning mellan matcherna.

Enligt Lehkosuo kommer laguppställningen inte förändras stort från förra mötet, men till exempel försvarare Daniel O'Shaughnessys skada har en inverkan på kvällens öppningselva.

– I den första matchen hade vi inte spelare som var med U19-landslaget till vårt förfogande, bland annat Eetu Vertainen och Valtteri Vesiaho, vilket vi kommer att ha nu.

Hemmapubliken viktig

HJK:s erfarna kapten Rafinha håller med Lehkosuo och förväntar sig en fin fotbollskväll på slutsålda Tölö stadion. Han säger att BATE fortfarande är förhandsfavorit, men i och med bortaresultatet och hemmafavören i returmötet har Helsingforslaget utjämnat procenten med några enheter.

– Det känns som att åtminstone under denna vecka är Finland med Helsingfors i spetsen ett fotbollsland, säger Rafinha.

– Vi behöver publikens stöd. De ger oss styrka och självförtroende och vi hoppas att ljudnivåerna är höga i morgon kväll.

HJK-BATE Borisov onsdag 1.8 med avspark klockan 19:00

Första matchens resultat: 0-0

Motståndare i tredje kvalomgången: albanska FK Kukesi eller Qarabag från Azerbajdzjan

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning