HJK sänkte HIFK på en halvtimme

Kaan Kairinen satte matchens första mål och var också i övrigt en av planens giganter. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

– Förlorar vi matchen på ett känslomässigt plan kan vi inte vinna. Vi hade i viss mån samma problem mot FC Lahti och nu var det ännu sämre. Förhoppningsvis lär vi oss något av det här.

Så löd Jani Bäckmans snabbanalys tio minuter efter att matchen tagit slut. En match som kan sammanfattas så här: HIFK vann läktar- och tifomatchen. I allt annat var HJK bättre och Klubi vann det som sannolikt var säsongens sista derby utan större problem med 2-0.

- Ska vi kunna rubba HJK måste vi alla komma upp i maximal nivå. Och kanske ha lite tur. Nu var vi inte en enhetlig grupp och då vinner HJK som var det klart bättre laget, säger HIFK-tränaren Tor Thodesen.

HJK har ofta haft svårt att komma upp i maxnivå i derbyna mot HIFK. HIFK brukar överprestera, HJK i viss mån underprestera. Nu var det HIFK som underpresterade och HJK som spelade någonstans i närheten av den nivån laget har kapacitet till. Matchen var över efter en dryg halvtimme då Sebastian Dahlström i en nykomponerad roll högt uppe i banan styrde in 0-2 från närhåll.

– Överlag är jag oerhört nöjd med grabbarna. De gör en helgjuten insats. Första halvlek är kanon, andra lite sämre då vi stundtals låter HIFK spela på sina styrkor. Men vi har bra koll på matchen och HIFK kommer inte till mera än en vass målchans, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

För Koskela blev första derbyt som HJK-tränare en stor framgång. Borta var den ängslighet som ofta präglade HJK med Mika Lehkosuo vid spakarna. HJK verkade njuta stämningen med över 10 000 åskådare på plats i Tölö. I HIFK saknades både spelidé och inställning.

– 90 procent räcker inte. Vi måste vara taggade till hundra procent. Så som Klacken var. Tack till dem och ursäkta att vi inte kunde bjuda på bättre fotboll, säger Bäckman.

Utan utmärkte Arnold Origi mellan stolparna hade HJK gjort fem-sex bollar redan före paus. HIFK:s positionsspel höll på sin klass division 2-nivå, ytorna laget lämnade för HJK att utnyttja var hisnande.

- Vi brukar lämna luckor där men det är ingen fara så länge vi pressar på rätt sätt. Nu gjorde vi inte det och då försvinner balansen i spelet, säger Bäckman.

HIFK saknade Jukka Halme och Tero Mäntylä, två livsviktiga pjäser i defensiven. Halme har sina begränsningar i spelet med boll men i positionsspel och brytningar är han oerhört nyttig. Nu kunde HJK enkelt med en passning skapa sig ytor på centrala delarna av planen. Det var ihåligt som en schweizerost och då Kamraterna i den nionde minuten lät Kaan Kairinen, en av de absolut bästa på planen, sikta in sig satte mittfältaren ett vackert skott med sin känsliga vänster. Origi var chanslös på skottet.

– En klassisk situation där halva laget pressar och andra halvan backar. Vi kommer helt fel där, säger Thodesen.

Unga Santeri Väänänen utmärkte sig igen till sin fördel. 17-åringen har så mycket boll i sig att det kan bli något riktigt bra av honom. Passningssäker och mogen i sitt spel och fortsätter han så här finns all orsak att matcha honom.

- Han är utrustad med ett starkt psyke och ett utmärkt spelsinne. Men man måste komma ihåg att han bara är sjutton år och det betyder att vi successivt ska ge större ansvar åt honom. Men visst var han utmärkt, säger Koskela.

Förlusten kan ha blivit oerhört dyrbar för HIFK. Stjärnmålvakten Origi skadade sig i andra halvlek.

– Han ska röntgas på fredag morgon. Han fick en smäll på armen och vi får hoppas att det bara är en smäll. Är det en fraktur blir han borta en stund, säger Thodesen.

Mål: 9 min Kairinen 0-1, 32 min Dahlström 0-2.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning