HJK saknar alltjämt ledarskap

HJK gjorde klubbens sämsta säsong på mannaminne och 2020 ska det bli ändring på det. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ett under fjolårssäsongen smått hysteriskt underpresterande HJK har inte särskilt överraskande inlett operation storstädning och förändring inom truppen.

Samma gäller för organisationen som breddats och spetsats till. Signalen är klar från Idrottsgatan och vd Aki Riihilahti: År 2020 ska bli Klubis år.

Riihilahti rev sig i sin blonda kalufs under hela säsongen 2019 som i sanning inte bjöd på särskilt många ljuspunkter. En säsong som också blev en tämligen dyr historia. För få matcher ute i Europa, en livlig spelartrafik och två dyra tränare på lönelistan är ingen drömläsning för en ekonomiskt lagd person som Riihilahti. Lägg till att det kostade Klubi åtskilligt med pengar att köpa loss Toni Koskela från RoPS. Koskela ska naturligtvis få en rejäl chans med en hel försäsong och med en trupp han fått påverka men på basis av år 2019 finns väldigt mycket att jobba under den långa mörka vintern.

Riihilahti var flera gånger inne på att HJK saknade ledarprofiler, spelare som tog tag i det hela, spelare som höll kravnivån på en skyhög nivå hela tiden. Riihilahti nämnde exempelvis Markus Heikkinen som ett exempel på spelare med rätt attityd. Heikkinen hade sina brister som spelare men en förstaklassig attityd gjorde att han kunde göra en lång karriär utomlands. I HJK såg han under ett par säsongers tid till att ingen slappade.

Att Riihilahti våndas över brist på ledarskap och attityd är inte att undra över. "Ägä" själv hade sina uppenbara tekniska brister som spelare men han var villig att gå igenom väggar för att nå sitt mål. Viljan föll det aldrig på. Att kroppen till slut sade ifrån är inte att undra. Få finska spelare har i samma mån lämnat allt ute på planen som Riihilahti gjorde.

HJK har i dagens läge 47 spelarkontrakt, ungdomskontraktet medräknade. Svängdörrarna har gått åt båda hållen då laget sagt adjö till bland andra trotjänare som Rafinha och Akseli Pelvas.

På plussidan finns framför allt anfallaren Roope Riski, målvakten Antonio Reguero, mittfältaren Lucas Lingman och ytterbacken Luis Carlos Murillo.

Från HJK meddelar man tydligt att truppen kommer att kompletteras ytterligare under vintern. Och det är ett måste om Klubi ska vinna tillbaka sin fallna mantel.

Finns inte särskilt många naturliga ledare i lagets led i nuläget. Däremot en del spelare med vissa frågetecken kring sig. Man kan inte ens med bästa välvilja påstå att Roope Riskis, Tim Väyrynens eller Ferhan Hasanis karriärkurvor skulle peka spikrakt uppåt. Harmeet Singh var en grym besvikelse under sin första säsong i Helsingfors, Eetu Vertainen kom ingen vart och Riku Riski skapade större rubriker utanför än på planen.

Ytterst få kan få godkänt i HJK förra säsongen. Nikolai Alho och Kaan Kairinen hörde till undantagen. Alho fortsätter medan Kairinen var utlånad från Midtjylland. Honom skulle HJK verkligen behöva på sitt centrala mittfält.

Men framför allt skriker HJK:s trupp efter ledartyper.

Jonas von Wendt Reporter

Ett under fjolårssäsongen smått hysteriskt underpresterande HJK

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning