HJK krigade sig till oavgjort

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

I 25 minuter var HJK utspelat och förvirrat. Men efter att den första stormen bedarrat kom HJK in i matchen, fick med sig 0-0 mot BATE Borisov och skapade ett utmärkt utgångsläge med tanke på returen i den andra kvalomgången i Champions League.

BATE är Vitrysslands i särklass bästa lag. Och inledningsvis visade de tolv senaste säsongernas mästare varför laget också så ofta medverkat i gruppspelen i de europeiska cuperna.

BATE anföll från vänster, från höger och centralt. Och hade det inte varit för Hannu Patronen, målvakten Rudakov, fru Fortuna och trävirket hade det mycket väl kunnat stå 2-0 till BATE halvvägs in i första halvlek.

HJK hade problem med det mesta inledningsvis. Passningsspelet höll inte, positionsspelet var ditåt och bollen verkade bränna i fötterna på väldigt många spelare i bortalaget.

Närmare än ett ribbskott kom BATE ändå inte och då hemmalaget inte fick utdelning växte HJK, började ta för sig och i andra halvlek lyckades Klubi tämligen enkelt freda sitt eget mål.

Fantasin i hemmalagets spel tog slut mot ett kompakt HJK som faktiskt skapade andra halvleks bästa målchans. Joao Klauss skott var på vippen att överlista Denis Scherbitski i hemmalagets mål.

En gyllene regel inom Europafotboll lyder: Spela oavgjort borta, vinn hemma. Håller du nollan i första mötet är det naturligtvis ännu bättre.

Om matchparet inför kändes som 65-35 i vitryssarnas favör är det väl 50-50 inför returen på Telia 5G-stadion om en vecka. 0-0 är givetvis ett utmärkt resultat för HJK. Samtidigt är det skäl att komma ihåg att BATE under årens lopp spelat sig ur betydligt värre knipor än denna. Gör BATE ett mål i Helsingfors måste HJK göra två för att avancera. Så något tokoffensivt HJK är inte att vänta.

Tuff vecka för HJK med två gånger BATE och ett formstarkt Honka i slaget om herraväldet i huvudstadsregionen på programmet. Tipset är att en del nyckelspelare inleder på bänken mot Honka på lördag. Europaspelet prioriteras och helt rätt så.

Riku Riski tvingades kliva av i andra halvlek med en befarad fotskada. Den kvicke Riski behövs, i synnerhet som Filip Valencic, som inte fanns med i truppen som reste till Vitryssland, dagar i HJK verkar vara räknade.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03