HJK krigade sig till oavgjort

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

I 25 minuter var HJK utspelat och förvirrat. Men efter att den första stormen bedarrat kom HJK in i matchen, fick med sig 0-0 mot BATE Borisov och skapade ett utmärkt utgångsläge med tanke på returen i den andra kvalomgången i Champions League.

BATE är Vitrysslands i särklass bästa lag. Och inledningsvis visade de tolv senaste säsongernas mästare varför laget också så ofta medverkat i gruppspelen i de europeiska cuperna.

BATE anföll från vänster, från höger och centralt. Och hade det inte varit för Hannu Patronen, målvakten Rudakov, fru Fortuna och trävirket hade det mycket väl kunnat stå 2-0 till BATE halvvägs in i första halvlek.

HJK hade problem med det mesta inledningsvis. Passningsspelet höll inte, positionsspelet var ditåt och bollen verkade bränna i fötterna på väldigt många spelare i bortalaget.

Närmare än ett ribbskott kom BATE ändå inte och då hemmalaget inte fick utdelning växte HJK, började ta för sig och i andra halvlek lyckades Klubi tämligen enkelt freda sitt eget mål.

Fantasin i hemmalagets spel tog slut mot ett kompakt HJK som faktiskt skapade andra halvleks bästa målchans. Joao Klauss skott var på vippen att överlista Denis Scherbitski i hemmalagets mål.

En gyllene regel inom Europafotboll lyder: Spela oavgjort borta, vinn hemma. Håller du nollan i första mötet är det naturligtvis ännu bättre.

Om matchparet inför kändes som 65-35 i vitryssarnas favör är det väl 50-50 inför returen på Telia 5G-stadion om en vecka. 0-0 är givetvis ett utmärkt resultat för HJK. Samtidigt är det skäl att komma ihåg att BATE under årens lopp spelat sig ur betydligt värre knipor än denna. Gör BATE ett mål i Helsingfors måste HJK göra två för att avancera. Så något tokoffensivt HJK är inte att vänta.

Tuff vecka för HJK med två gånger BATE och ett formstarkt Honka i slaget om herraväldet i huvudstadsregionen på programmet. Tipset är att en del nyckelspelare inleder på bänken mot Honka på lördag. Europaspelet prioriteras och helt rätt så.

Riku Riski tvingades kliva av i andra halvlek med en befarad fotskada. Den kvicke Riski behövs, i synnerhet som Filip Valencic, som inte fanns med i truppen som reste till Vitryssland, dagar i HJK verkar vara räknade.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00