HJK:s säsong fortsätter i Europa League-kvalet – "Ligan är vårt huvudsakliga mål"

Evans Mensah hade tre-fyra goda chanser men lyckades inte näta då HJK drog det kortare strået mot BATE Borisov i Champions League-kvalet. Bild: Roni Rekomaa

HJK lyckades inte slå BATE Borisov och därmed slocknade drömmen om Champions League-spel. Men resan mot Europaspel fortsätter redan nästa vecka med Europa League-kval.

HJK-BATE Borisov 1–2 (1–2)

BATE vidare med 2–1 sammanlagt.

För 20 år sedan lyckades HJK ta sig till Champions League. Men nu tvingas Helsingforslaget vänta i åtminstone ett år till. Det blev klart då vitryska BATE Borisov vann returmatchen i Helsingfors med 2–1.

HJK hade ett par mörka minuter i mitten av första halvlek då gästernas Igor Stasevich bestraffade Klubi med två fullträffar.

– Vi hade lite dålig tur i första målet när skottet bör riktning via vår back. Men man borde kunna blocka de där skotten. Mer grämer jag mig över det andra målet – det avgjorde för mycket. Sådana mål får vi inte släppa. Vi var i obalans och de slog till på en kontring, säger en besviken HJK-tränare Mika Lehkosuo.

HJK reste sig ändå och tog hand om bollkontrollen, vilket var väntat då BATE hade råd att släppa in två mål tack vare bortamålsregeln. Mosa Yaghoubi väckte hemmapublikens hopp då han bara minuter efter BATE:s andra fullträff satte in reduceringen.

– Vi hade behövt ett till mål före paus. då hade BATE blivit nervöst, säger Lehkosuo.

Och nära var det. Pigga Evans Mensah hade tre jättelägen inom loppet av en kvart. Den första hårda vänsterkanonen hamnade i famnen på BATE-målvakten Denis Scherbitski som plockade Mensahs andra skott från nedre hörnet med en snygg dykning. Den tredje bollen träffade stolpen och än en gång måste Mensah begrava sitt ansikte i sina händer med ett besviket skrik.

– Mensah spelade en av säsongens bästa matcher. Precis som i bortamatchen var han aggressiv men försvarade också bra, berömmer Lehkosuo.

Slovenskt eller nordirländskt motstånd

BATE Borisov som under de senaste åren varit ett bekant lag i såväl Champions League som Europa League fortsätter vidare till den tredje kvalomgången i den prestigefyllda klubblagstävlingen.

HJK:s Europaäventyr fortsätter om vecka i den tredje kvalomgången i Europa League. Där möter man med stor sannolikhet slovenska Olimpija Ljubljana, som i kväll har ett 5–1-försprång i returmatchen mot nordirländska Crusaders.

Olimpija Ljubljana känner den finländska fotbollspubliken närmast från förra sommaren då slovenerna blev utslagna av VPS i den första kvalomgången i Europa League.

Före nästa kvalmatch har HJK en seriefinal i ligan mot RoPS.

– Vi snackade om det med killarna i omklädningsrummet. Vi är ett proffslag och på lördag måste vi visa att vi är serieledare. Vi gör säkert en del ändringar i laguppställningen men inte så många. Senast laddade vi upp oss bra efter en lång bortaresa och gjorde en bra match mot Honka. Nu är det lättare då man inte behöver resa, säger Lehkosuo.

HJK har ett tio poängs försprång i ligatabellen.

– Ligan är vårt huvudsakliga mål, säger HJK-tränaren.

Rättelse 3.8 klockan 10.15: HBL skrev felaktigt att Olimpija Ljubljana slagit ut VPS i Europa League.

2018-19: Efter en paus på två säsonger spelar HJK Champions League-kval igen och inleder i andra omgången med att slå färöiska Vikingur med 4–3. I andra omgången stoppade BATE Borisov Klubis framfart med siffrorna 2–1. HJK fortsätter i Europa League-kvalet.

2015-16: HJK vinner över lettiska Ventspils med 4–1 i andra omgången och förlorar mot kazakiska Astana med 3–4 efter ett mål på stopptid. I EL-playoff promenerar ryska Krasnodar över HJK med 5–1.

2014-15: Cypriotiska APOEL slår ut HJK med 4–2 i tredje omgången men HJK kommer till Europa då man i EL-playoff slår Rapid Wien med 5–4. I gruppspelet blir det två segrar och fyra förluster.

2013-14: HJK floppar och förlorar mot estniska Nõmme Kalju i andra kvalomgången.

2012–13: HJK utklassar isländska KR med 9–1 i andra kvalomgången men blir utslagna av Celtic i den tredje med 4–1. HJK förlorar mot Atletico Bilbao i playoff-skedet i Europa League med 3–9.

2011–12: HJK slår walesiska Bangor City med rekordsiffrorna 13–0 i andra omgången men i tredje omgången blir det stopp mot Dinamo Zagreb med 3–1. I EL-playoff skräller HJK i första matchen mot Schalke (2–0) men tyskarna avancerar med 6–3 efter seger på hemmaplan.

2010–11: HJK har det svårt i andra omgången mot Litauens Ekranas; kampen avgörs först i returmatchens förlängning där HJK segrar och avancerar med 2–1 sammanlagt. I tredje omgången besegrar serbiska Partizan HJK med 5–1. I EL-kvalet slår turkiska Besiktas HJK med 6–0.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning