Himmel och helvete på menyn i Tölö

Fenomenal inramning. Knökfullt och stämningen var stundtals elektrisk. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Tuomas Aho såg argare ut än han kanske någonsin gjort, Carljohan Eriksson höll på att slå sönder omklädningsrummet. Taye Taiwo log bredare än någonsin och Sebastian Sorsa pustade ut efter att "derbyförbannelsen" brutits.

– HIFK har gjort fyra otroligt bra matcher mot oss. Derbyn inför ett kokande, fullsatt stadion ger en annan inramning. På det mentala planet är det lätt att det händer något, säger HJK:s Sebastian Sorsa.

– Men kanske att vi bröt förbannelsen nu efter tre oavgjorda. Kanske nästa derby blir lättare.

2-0-målet. HJK:s lag jublar efter att Nnamdi ”Odu” Oduamadi (t.v) gjort mål på passning av Atomu Tanaka. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

HIFK-kaptenen Esa Terävä var nöjd med allt utom det viktigaste, nämligen resultatet. Kamraterna är inne i en jobbig period med fem matcher utan seger.

– Vi har spelat bra i många matcher men inte fått med oss någonting alls. Det händer igen nu men vi kommer inte att börja hänga läpp och stirra oss blinda på tabellen. Fortsätter vi så här kommer resultaten, det är jag säker på, säger Terävä som stod för HIFK:s enda mål.

– Det spelar ingen roll i en match som denna.

Juho Mäkelä har spelat matcher inför betydligt större publik under sin långa karriär men var inte sen att prisa stämningen på Sonera Stadium.

– Den var helt sjukt bra. Sättet fansen levde med i matchen, helt otroligt. Det är just det här som finsk fotboll behöver, helst mycket mera av detta, säger Mäkelä som brände två riktigt vassa chanser då HIFK låg på för en kvittering.

Båda skotten gick över och i synnerhet den andra missade chansen grämde den forna skyttekungen oerhört.

HJK-fans i blåvitt. Bild: Heikki Saukkomaa

– Stora matcher som dessa avgörs framför målet. Det är inte ofta du får möjligheten att tämligen ostörd stå vid straffpunkten och skjuta. De lägena måste du sätta.

– Vi gör en jättebra match men får ingenting med oss. Det känns för jävligt, säger Mäkelä.

Tuomas Aho fick den sista chansen till en kvittering men nicken gick tätt utanför.

– Det känns så jävla tungt just nu.

Tudelad match

HJK har klar favorit inför det efterlängtade derbyt och i en halvlek såg matchbilden ungefär ut som väntat. Lite karikerat gjorde HJK vad laget ville, HIFK vad rödtröjorna kunde.

Ju längre matchen led i andra halvlek, desto mer dominanta blev IFK. Ängsligheten spred sig i HJK och en kvittering hade verkligen inte varit något justitiemord.

Inför matchen marscherade båda lagens fanklubbar till stadion. Bild: Heikki Saukkomaa

– Man måste respektera resultatet. HJK var väl ett mål bättre än vi den här gången. Särskilt missnöjd kan jag inte vara med hur vi spelar. Vi gör det mesta rätt utom vid deras andra mål som inte ens är en målchans, säger HIFK-tränaren Jani Honkavaara.

Lite bättre spetskompetens i HJK, då i synnerhet i form av otroligt duktiga Taye Taiwo och Nnamdi Oduamadi, fällde avgörandet till hemmalagets fördel. Det och en välriktad nick av colombianen Alfredo Morelos.

– Klart jag är superglad. Att få vara med om ett stort derby, göra mål och vinna är alltid stort. Vi hade lite problem i slutet men behåller lugnet, därför vinner vi, säger Morelos som satte sitt femte mål för säsongen.

HIFK-anhängarna hade satsat på storstila banderoller. Bild: Heikki Saukkomaa

HIFK hade fyra-fem riktigt fina chanser att kvittera men antingen var siktet fel inställt eller så stod Thomas Dähne i vägen.

– Jag är glad att vi kommer till lägen. "Mäksä" är inne i en tung period just nu men det gäller bara att stötta killarna. Vi har match på söndag och då ska vi ta poäng,säger Honkavaara.

Kollegan Mika Lehkosuo var glad och lättad efter derbysegern.

– Vi spelar riktigt bra i 60-70 minuter. Mot slutet blev pressen mot oss lite väl hård. Vi panikrensar lite för ofta och ger dem initiativet. Det måste vi jobba på, säger Lehkosuo.

Taiwo hade en annan syn på saken.

– Vi hade koll. De skapade en del lägen men det här var vår match, säger nigerianen med den mäktiga vänstern.

Bland annat tack vare den kan HJK titulera sig bäst i Helsingfors. Åtminstone fram till augusti.

Polisen fick ingripa för att separera anhängare som kom i luven på varandra. Bild: Heikki Saukkomaa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning