HJK hänger på i toppen – Åland United stoppades av stolpen

Åland United reducerade på straff efter att Sydney Blomquist blivit nedriven av Katarina Naumanen. Bild:

HJK lekte med elden hemma mot Åland United – men undvek att bränna fingrarna. Gästerna från Åland var ett stolpskott från att plocka poäng. – Vi var lite för rädda, säger Uniteds målskytt Isabella Mattsson.

Då domaren blåste av matchen vid ställningen 2–1 var varken HJK eller Åland United värst nöjda. HJK harmades över många missade lägen – United över poängtappet.

– Vi borde ha klarat av att döda matchen i den första halvleken. Jag hade lägen att göra två mål till och många andra spelare bommade också. Vi gjorde det svårt för oss själva i dag, säger Hanna Ruohomaa, som gjorde sitt första officiella mål för HJK.

HJK-Åland United 2–1 (2–1)

Mål: 1–0 Hanna Ruohomaa 31 min, 2–0 Vilma Hakala 39 min, 2–1 Isabella Mattsson 42 min.

HJK gick upp i ledning med 2–0 innan Åland United fick fart på fötterna. Efter Ruohomaas öppningsmål ökade Vilma Hakola på hemmalagets ledning. United ruskade sedan av sig passiviteten och reducerade. Sydney Blomquist blev nedriven i straffområdet och Isabella Mattsson satte säkert in straffen.

Mattsson har redan gjort fyra mål den här säsongen och det femte var väldigt nära. Hon träffade stolpen i den andra halvleken. Närmare än det kom inte United, som förlorade för första gången den här säsongen.

– Det känns tungt just nu. Vi lät HJK hålla i bollen för mycket i första halvlek och var lite för rädda. I den andra halvleken spelade vi bättre och hade lägen. Vi saknade rätt attityd och aggressivitet i dag, säger Mattsson.

Hur sur var stolpträffen?

– Riktigt sur. Jag saknade det sista lugnet i dag.

Hanna Ruohomaa säger att HJK börjat få ut mer och mer av sin kapacitet. Det som laget gjort på träning har börjat synas i matcherna. Bild:

Tre viktiga poäng

Segern betydde mycket för HJK, som åkte på ett tidigt bakslag i säsongsöppningen: 0–3 borta mot Honka. HJK har inte råd att tappa många poäng i kampen om topplaceringarna. Lördagens seger var inte störtimponerande, men ett steg i rätt riktning, säger Ruohomaa.

– United var inget lätt motstånd. De har duktiga individer och levererade många farliga inlägg. Mentalt sett var det här en väldigt viktig seger. Vi lyckades spela bra i 45 minuter. Nästa gång ska vi göra det hela matchen.

Vi saknade rätt attityd och aggressivitet i dag.

För Uniteds del är det ingen fara på taket. Laget, som slutade åtta i fjol, inledde säsongen med två raka segrar och möter jumbon ONS på hemmaplan om en vecka. Då har laget alla chanser att öka på poängskörden.

– Det kändes fint att vi kunde stå emot ett bra lag som HJK. Vi måste ha bättre attityd i nästa match och dominera mittfältet, säger Mattsson.

För HJK:s del väntar Pallokissat på bortaplan. Ruohomaa vet vad som gäller.

– Vi har inte råd att tappa en enda onödig poäng, säger hon.

Isabella Mattsson utsågs till ÅU:s bästa spelare. Hon gjorde ett mål och var ett ständigt hot för HJK:s defensiv. Bild:

"Det kändes väldigt bra, befriande". Så beskriver Hanna Ruohomaa (till höger) känslorna efter sitt första officiella mål för HJK. Bild:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning