HJK galant vidare i Champions League

Moshtagh Yaghoubi nätade HJK:s snyggaste mål mot Víkingur. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Färöiska Víkingur bjöd på föga motstånd då HJK nappade en 3-1-hemmaseger i Champions League-kvalets första omgång. Nu väntar BATE Borisov de regerande fotbollsligamästarna.

Med en 2-1-bortaseger i bakfickan hade HJK ett bekvämt läge inför returmötet mot färöiska Víkingur på hemmaplan. Bekvämt blev det också på spelplan då Klubi tog en rutinmässig 3-1-seger och avancerar därmed till nästa runda i Champions League-kvalet.

– Matchen framskred enligt våra planer. Vi avgjorde med snabba mål, mycket tack vare en god förberedelse inför drabbningen, kommenterar HJK-lotsen Mika Lehkosuo efter matchen.

Det lönade sig att bänka sig i tid på Tölö stadion då hemmalaget inledde målskyttet redan efter en minuts spel. Víkingurförsvaret var totalt oförberett för match och HJK-anfallaren Joao Klauss slank igenom och styrde in ett inlägg.

– Jag hann nätt och jämnt kolla igenom motståndarnas spelare och ifall de hade några överraskningar på plan och så slog vi till, säger Lehkosuo om det extremt snabba öppningsmålet.

Tio minuter senare utökade HJK ledningen till 2-0. Denna gång med mål av Evans Mensah inifrån boxen. Hemmalaget nöjde sig med bollinnehavet och bollade från kant till kant för att utmatta gästerna.

Matchen snyggaste fullträff kom i den nittonde minuten, då HJK-mittfältaren Moshtagh Yaghoubi slog till med några fina finter och ett läckert skott i vänstra nedre hörnet.

– Klauss spelade bollen till mig och jag fintade ett skott, varefter bollen studsade och gick i bakre hörnet. Att göra mål smakar alltid, speciellt då jag fått spela tia måste man ju näta några, säger Yaghoubi om prestationen.

Men länge fick inte hemmalaget jubla då gästande Víkingur kvitterade endast en minut efteråt med mål av Gunnar Vatnhamar. Denna gång var det Klubiförsvaret som sov och Vatnhamar fick styra in bollen rätt fritt framför målet.

Misslyckad straff

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget kontrollera matchen och gästerna fick inte mycket till stånd offensivt – åtminstone inte något Faith Obilor med kompani inte skulle ha klarat av. HJK fick läge att utöka ledningen då en straff dömdes för hemmalaget, men den brasilianska Klauss stoppades av Víkingurs målvakt Elias Rasmussen.

Inga ytterligare mål såg dagsljus och därmed avancerar HJK till andra kvalomgången med det sammanlagda resultatet 5-2.

– Till andra halvleken förbättrade vi oss om man jämför med bortamatchen där Víkingur pressade oss. Nu fick de inga farliga kontringar och vi hade bollat dem trötta. Avancemanget är välförtjänt, förklarar Lehkosuo.

Vitryssland väntar

I nästa omgång möter Helsingforslaget ett steget tuffare motstånd i form av BATE Borisov från vitryssland.

– Det blir omvända roller till nästa omgång. Vi var förhandsfavoriter mot Víkingur, medan BATE är det mot oss. De har spelat i Europa League-gruppselen flera gånger och vi måste spela säsongens bästa matcher för att gå vidare, vilket är vårt enda mål, bäddar Lehkosuo.

Vid frågan om lagledningen redan hunnit scouta den kommande motståndaren är svaret både jo och nej.

– Vi har inte kollat någon match av dem ännu. De spelar en hemmamatch i den vitryska ligan på lördag och den kommer vi att följa med live. Och så väntar en minnepinne med material på mig i morgon.

– Jag har dock lite ögnat igenom deras spelarlista och assisterande tränaren Jose Rivero har sett några matcher.

BATE Borisov ligger för tillfället på förstaplats i den vitryska ligan. Med i truppen finns några vitryska landslagsspelare, men också en finländare i form av anfallaren Jasse Tuominen.

– Han är bekant från U21-laget. Han är en skicklig spelare, men det är synd att han inte kommit åt att spela så mycket där. Förhoppningsvis får han spela mot oss, säger Yaghoubi om Tuominen.

HJK-Víkingur 3-1

1' Joao Klauss (HJK) 1-0

10' Evans Mensah (HJK) 2-0

19' Moshtagh Yaghoubi (HJK) 3-0

21' Gunnar Vatnhamar (Víkingur) 3-1

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning