HJK förlorade öppningsmatchen i Conference League

HJK lyckades inte ta poäng i sin öppningsmatch i Conference League Bild: Emmi Korhonen

Trots en bra andra halvlek förlorade HJK med 0-2 mot österrikiska LASK Linz på hemmaplan.

HJK inledde sitt gruppspel i den nya europeiska klubblagsturneringen Conference League med en förlust på hemmaplan mot LASK LINZ från Österrike. LASK spelade i Europa League de två senaste säsongerna och spelade förra säsongen bland annat jämt mot Tottenham på hemmaplan. Trots en svag start i den österrikiska ligan med endast en vinst på sju matcher var LASK alltså klar favorit inför matchen.

Efter tio jämna inledande minuter fick gästerna kontroll över händelserna på planen och försatte HJK rejält i gungning. Med en kvart spelat fick LASK en frispark vid straffområdsgränsen efter att HJK:s mittback Miro Tenho tvingats knuffa omkull sin motståndare. HJK:s målvakt Hugo Keto räddade frisparken utan större problem men sedan slumrade HJK:s försvar till totalt. Ingen av hemmalagets spelare följde upp returen efter Ketos räddning och LASK:s mittback Dario Maresic kunde förhållandevis ostört bredsida in 1-0.

Trots att LASK pressade väldigt högt försökte HJK konstant öppna spelet med korta passningar på egen planhalva. Detta ledde till en hel del bolltapp i närheten av det egna målet och till att HJK hade stora problem att ta sig upp på offensiv planhalva. Speciellt ytterbackarna Luis Murillo och Valtteri Moren hade stora problem i speluppbyggnadsfasen. Men också spelare som normalt så passningssäkra, som mittbacken Daniel O'Shaughnessy, misslyckades med ett flertal uppspel.

Efter 25 minuter kom HJK aningen bättre in i matchen och lyckades hålla bollen mer på offensiv planhalva. Frånsett ett skott mot främre hörnet av pigga yttern Santeri Hostikka lyste dock hemmalagets målchanser med sin frånvaro i den första halvleken och ställningen i paus förblev 0-1 i gästernas favör.

I andra halvlek var det ett helt annat HJK som sprang ut på konstgräset i Tölö. Kvicka högeryttern Riku Riski byttes in istället för mittfältaren Santeri Väänänen och den i första halvleken så bleka profilspelaren Filip Valencic flyttades in på mittfältet från högerkanten. Riskis snabbhet ute på kanten och Filip Valencic bollkunnande framför motståndarnas backlinje gjorde HJK:s anfallsspel betydligt mångsidigare, snabbare och farligare. Med en timme på matchklockan fick Valencic och mittfältaren Jair Tavares Silva varsitt jätteläge att kvittera matchen efter två fina framspelningar av Riski. Valencic skott blockerades dock av en LASK-försvarare medan Jair avfyrade bollen över målet.

Under matchens sista halvtimme fortsatte HJK att ösa på framåt och hade en handfull farliga anfall men de blåvita lyckades inte sätta bollen i nät. Det gjorde däremot bortalagets inhoppare Christoph Monschein, som i den 89:e minuten avslutade en snabb kontring med ett välplacerat skott i bortre hörnet. HJK:s premiärmatch i Conference League slutade följaktligen med en 0-2-förlust där Toni Koskelas adepter definitivt hade bud på mer. Om två veckor ställs HJK mot Alashkert från Armenien på bortaplan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning