HJK åkte ut ur Champions League: "Att slå Röda Stjärnan ger oss självförtroende"

HJK:s Tim Väyrynen fick stångas med det stora och starka Röda Stjärnan-försvaret. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

I returmötet mot serbiska Crvena Zvezda stod det klart vad HJK behövde: göra mål och vinna. En 2-1-hemmaseger blev det, men i och med ett viktigt bortamål av gästerna får Helsingforslaget fortsätta säsongen i Europa League.

Stämningen på stadion i Tölö var förväntansfull och laddad inför returmötet mellan HJK och Crvena Zvezda i Champions League-kvalets andra omgång. Redan innan avspark hettade känslorna till då några åskådare klädda i en bosnisk och en albansk flagga hade liv för sig strax intill pressläktaren, vilket upprörde både serbisk media och bortaklacken i den norra ändan av stadion.

På planen höll HJK från början en helt annan stämning än i det första mötet. Helsingforslaget kontrollerade bollinnehavet och byggde anfall med lugn. Crvena Zvezda, även känt som Belgrads Röda Stjärna, hade tydligt övergett sin offensiva attityd med en 2-0-ledning i backfickan och satsade på stenhård defensiv och kontringar.

Under de första 45 minuterna letade HJK ännu efter sätt att öppna den serbiska defensiven, men strax efter pausvilan blixtrade matchparet till liv då hemmalagets Sebastian Dahlström förde Klubi i ledning. Mittfältaren tog vara på gästernas dåliga resning och placerade själv 1-0 med ett precist skott bakom Milan Borjan i Röda Stjärnans mål.

HJK-Crvena Zvezda 2-1 (0-0, 2-1)

46 min 1-0 Sebastian Dahlström

56 min 1-1 Dušan Jovančić

90+2 min 2-1 Riku Riski

Publik: 9107 åskådare

Crvena Zvezda avancerar med de sammanlagda målen 3-2

Ödesdigert bortamål

Länge hann inte hemmalaget fira då gästernas Dušan Jovančić kvitterade obarmhärtigt efter en läcker öppnande passning av Marko Marin.

Med ett viktigt bortamål för Röda Stjärnan behövde Klubi ytterligare tre mål för att avancera och ju längre matchen framskred desto mer desperat blev atmosfären i HJK-lägret.

Under andra halvan pusslade HJK-tränaren Toni Koskela om i sitt lags anfall med hopp om mer effektivitet framåt. Nyförvärvet Tim Väyrynen medförde rätlinjighet och styrka, men kom aldrig till de riktigt farliga lägena i straffområdet. Däremot tände Riku Riski det sista hoppet för hemmalaget med att föra HJK i ledning på extratid, men trots stor press på gästernas försvar förblev målet kvällens sista.

– Vi hade lite svårigheter med att bryta igenom i första halvan. Det snabba målet i början på andra hjälpte på traven, men då kvitteringen kom så fort fick vi kanske inte riktigt ur oss den jakten efter fler mål som vi velat, kommenterar Koskela efter matchen.

Segern bådar gott inför fortsättningen

Då den schweiziska domaren Alain Bieri visslade slutsignalen stod 2-1 för HJK:s seger på tavlan, men det sammanlagda resultatet innebär att Röda Stjärnan avancerar med 2-3 i mål. Efter matchen fortsatte den goda stämningen på Tölö stadion då bägge klackar stannade kvar och tackade sina lag.

– Redan i den första matchen såg vi att HJK är ett lag av hög klass. De hade en stark vilja för att spela offensivt i dag och det sena målet vi gjorde i mötet i Belgrad kom att spela en stor roll, analyserar Crvena Zvezda-tränaren Vladan Milojević.

– Sett till hela matchparet var nog motståndaren på det stora hela det bättre laget, men jag tycker vi med hänsyn till nivån på motståndet spelade riktigt bra i dag, säger i sin tur HJK:s Toni Koskela.

HJK fortsätter nu europaspelen i Europa League-kvalets tredje omgång mot antingen polska Piast Gliwice eller lettiska Riga FC. Segraren ur matchparet avgörs i morgon kväll.

– Att slå ett lag som Röda Stjärnan och göra två mål ger oss självförtroende för fortsättningen, också med tanke på säsongen som helhet, säger Koskela om vad man tar med sig ur Champions League-kvalet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning