Hjelmer väljer att lägga ner våldtäktsutredningen

Moa Hjelmer. Bild: EPA/MARKKU OJALA

Ingen utredning kommer följa Moa Hjelmers våldtäktsvittnesmål. Det har hon själv beslutat.– Det handlar inte bara om mig själv, säger Hjelmer till Radiosporten.

I samband med metoo-uppropet i höstas så vittnade svenska friidrottaren Moa Hjelmer om att hon blev våldtagen i samband med Finnkampen 2011. I en intervju med Radiosporten berättar Hjelmer att det däremot inte kommer bli någon vidare utredning i hennes fall. Ett beslut som hon själv har tagit.

– Jag och friidrottsförbundet har haft en dialog hela tiden där vi diskuterat fortlöpande och kommit fram till att jag får bestämma. Och jag har fattat det beslutet att jag har sagt det jag vill säga och att det inte är så mycket mer med det, säger Moa Hjelmer.

Anledningen till att 27-åringen nu valt att lägga ner våldtäktsutredningen är enligt henne för att inte tappa fokus på det hon ville lyfta med sitt vittnesmål.

– Anledningen till att jag gick ut handlar inte bara om mig själv utan handlar också om att jag vill hjälpa till och visa att det här är ett systemfel. Att börja prata om mig och det som hände mig och förövaren gör att man hamnar nere på individnivå, och då tappar man fokus från det som är det verkliga problemet. Det blir lätt att man börjar peka finger och fokuserar på en viss person. Det är inte alls relevant, och för egen del inte alls intressant då jag lämnat det bakom mig, säger sprintern.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03