Hjärtliga gratulationer Estland

Bild: Wilfred Hildonen

Georg Ots. Vem av oss lite äldre minns inte Saaremaa valss, valsen där refrängen på finska slutar "Niin kaunista muaal´ei löytyä saata, kun Saarenmaan nurmien kesäinen yö". Det finns ingenting så vackert som ängarna på Ösel en sommarnatt.

Sångaren Ots var en av de stora idolerna i Estland innan han dog 1975. Men Georg Ots var också fartyget som i många år band samman Helsingfors och Tallinn, då huvudstad i sovjetrepubliken Estland. Georg Ots blev för esterna symbolen för resan till väst och till livet bortom kommunismen.

Estland firar sina 100 år av självständighet bara några månader efter Finland, men de två länderna har ändå vitt skilda historier. Där Finland efter krig och tunga strider förblev självständigt invaderade Sovjetunionen Estland under andra världskriget och det var först 1991 landet blev självständigt igen.

Det självständiga Estland var fattigt och saknade mycket av den erfarenhet som krävs för att bygga upp en ny stat. Men som historikern Erkki Bahovski konstaterade i en intervju i HBL den 18 februari, hade de tidiga självständiga åren ändå gett Estland en demokratisk grund att bygga på.

Estland och de övriga baltiska staterna fick ekonomiskt stöd i sitt återuppbyggnadsarbete, bland annat från Norden. Det var hjälp på statlig nivå, men också från privatpersoner och organisationer som körde allt från kökselektronik och kläder till livsmedel och djurmat söderut över Finska viken.

Nordiska företag och finansinstitutioner etablerade sig också i de baltiska staterna. Otaliga banker och företagare såg möjligheten att göra snabba pengar på återuppbyggnaden i Estland, Lettland och Litauen. Många av dem drog sig senare tillbaka med förluster i bagaget.

Men det stora arbetet med att bygga upp en ny stat gjorde esterna själva. För den som regelbundet besökt landet tedde sig omvandlingen som väldigt snabb. Det var brått då det gällde att komma i kapp resten av Västeuropa.

Resultatet imponerar. Estland är i dag ett av världens absolut mest digitaliserade länder. Ekonomin har vuxit snabbt trots mindre bakslag då och då. Plattskatten har fått många företagare också i Finland att lockas av en flytt söderut. Estland är i dag medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Men övergången från sovjetrepublik till självständig stat innebar också att samhället till en början byggdes upp utan något socialt skyddsnät. De som inte klarade av eller hade möjlighet att göra klipp eller få positioner i den nya republiken hade svårt att klara sig. Lönerna var låga. Det fanns de som sålde det mesta av sin egendom på torg och vid vägkanter för att klara livhanken.

Den sociala tryggheten har numera utvecklats, men fortfarande är den sämre än vad medelnivån inom EU är. Lönenivån har också stigit.

Trafiken över Finska viken är i dag livlig, i båda riktningarna. Ester jobbar i Finland, finländare i Estland, turismen blomstrar. Relationerna mellan länderna är mer eller mindre friktionsfria.

Estland är ett land det lönar sig att besöka även utanför Tallinn. Vackert, vänligt och med en historia väl värd att bekanta sig med.

Grattis på 100-årsdagen Estland!

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning