Hjärtattacken en vändpunkt för Banderas

Smärta och ära bygger på regissören Pedro Almodóvars liv. "Men vi bär alla runt på ryggsäckar fulla av smärta och ära så det är lätt att relatera", säger Antonio Banderas. Bild: Brynn Anderson/AP/TT

Han blev tvungen att ta kål på "skådespelaren Antonio Banderas" för att kunna möta kraven från regissören Pedro Almodóvar.– Det var ganska plågsamt. Men har man haft en hjärtattack och överlevt vill man ta vara på alla chanser, säger Antonio Banderas.

Om man känner sig för bekväm så kanske man gör något som är kul och kommersiellt, slår Antonio Banderas fast medan han slår sig ner i en fåtölj.

– Men det är inte konst, säger han bestämt och ber i nästa andetag vänligt några assistenter att stänga dörren till den stora verandan på lyxhotellet i Cannes.

Han har ont i ryggen och draget gör smärtan värre. Det är ett lustigt sammanträffande eftersom hans rollfigur Salvador Mallo i bioaktuella Smärta och ära av Pedro Almodóvar också har ryggsmärtor filmen igenom.

Smärta och ära bygger på regissören Pedro Almodóvars eget liv. Huvudrollen spelas av Antonio Banderas. Bild: Scanbox entertainment

Kyssar och heroin

Den depressive Mallo självmedicinerar med heroin och tvingas in i ett nostalgityngt händelseförlopp där han bland annat minns sin barndoms by och återser en gammal kärlek. En passionerad kyss mellan två mogna män är en av filmens många små höjdpunkter.

Läs HBL:s recension av filmen här.

Gränsen mellan Pedro Almodóvars eget liv och just konsten är inte helt tydlig i den melankoliska filmen, som också driver lite med trenden med autofiktion.

– Det viktigaste är att man känner att man hela tiden skapar något nytt, säger Banderas och fortsätter:

– Den här filmen är full av saker som Pedro alltid har velat säga om sig och sitt liv men aldrig har sagt. Det handlar om försoning och det kan vi alla relatera till.

"Dödade" Banderas

Antonio Banderas medger att rollen krävde en hel del av honom, som under sin tid som stor "latin lover"-stjärna i Hollywood hade lagt sig till med en skådespelarstil som Almodóvar avfärdade.

– Jag var tvungen att döda den "Banderas" som vi känner till och försöka skapa nytt. Jag hade inget att stödja mig på och det är en ganska plågsam plats att befinna sig på som skådespelare, för Pedro märker direkt om man ljuger.

Den processen startade egentligen redan med Almodóvars The skin I live in (2011), där Banderas spelar en mystisk plastikkirurg. Då kämpade han emot mer. Den här gången blev samarbetet utmanande men mer konfliktfritt. Efter att ha drabbats av en hjärtattack 2017 har Antonio Banderas tänkt om på många plan i livet.

– Har man sett döden i vitögat och tänkt "ska det verkligen sluta så här?" och sedan lyckas ta sig därifrån så måste man ta vara på den chansen. Allting blir liksom koncentrerat, väldigt lite är viktigt. För mig är det min dotter, vänner och mitt yrke, som är att berätta historier. Den där bilen jag tänkte köpa blir plötsligt väldigt oviktig.

Spansk supertrio

Det är åttonde gången Banderas och Almodóvar samarbetar och i filmen medverkar även Almodóvar-veteranen Penélope Cruz, i rollen som Mallos mamma.

Hyllat gäng i Cannes när Smärta och ära hade världspremiär i våras. Från vänster: Nora Navas, Antonio Banderas, Pedro Almodóvar, Penélope Cruz, Asier Etxeandia och Leonardo Sbaraglia poserar för världspressen. Bild: Arthur Mola/AP/TT

Den spanska supertrion väckte stor uppmärksamhet i Cannes i våras när filmen hade världspremiär och Banderas fick åka hem med skådespelarpriset. Nu surrar branschpress om Oscarschanser och kritiker har kallat rollen som Mallo för "hans livs roll".

Antonio Banderas vann pris som bästa manliga skådespelare i Cannes i våras för sin roll i Smärta och ära. Nu surras det om Oscarschanser för både filmen och honom. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Själv vill Antonio Banderas mest prata om sin kärlek till filmen och teater, han har precis köpt en teater i hemstaden Málaga.

– Jag har valt det mest romantiska sättet att ruinera mig på, ni anar inte hur komplext och dyrt det är. Om ni ser mig göra dumma superhjältefilmer och sånt så vet ni varför.

Född: 1960

Familj: Flickvännen Nicole Kimpel. Var gift med skådespelaren Melanie Griffith 1996–2014. De har dottern Stella tillsammans.

Karriär i urval: Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott (1988), The mambo kings (1992), Philadelphia (1993), En vampyrs bekännelser (1993), Zorro – den maskerade hämnaren (1998), Shrek 2 (2004), The expendables 3 (2014), The laundromat (2019).

Om att spela gay: "Jag har aldrig haft problem med det, tvärtom. I Begärets lag från 1985 blev det debatt i katolska Spanien om att jag kysste en annan man. Men att jag dödade en man, det spelade ingen roll. Jag minns hur alla pratade om den där kyssen och hur Almodóvar öppnade folks medvetande."

Aktuell: Med Smärta och ära som hade premiär den 30 augusti 2019.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning