"Hjärnskakningsbyten" i USA-fotbollen

Lassi Lappalainen hör till de finska spelarna som omfattas av experimentet. Bild: Minas Panagiotakis

Två extrabyten vid misstanke om hjärnskakning kommer att införas under en testperiod i proffsfotbollen i USA. Det meddelar det amerikanska fotbollsförbundet.

England har redan inlett sin testperiod. Nu följer USA efter och meddelar att både dam- och herrligorna i de högsta serierna kommer att, om Fifa godkänner det, införa två extrabyten vid misstanke om hjärnskakning. Även lägre divisioner kommer att implementera den nya regeln under en testperiod med start i år.

Syftet med testet är att öka säkerheten för spelarna.

"Vi har arbetat hårt för att öka medvetenheten om huvudskador i fotboll under de senaste åren, och denna förändring borde räcka långt när det handlar om att skydda spelare som misstänks har drabbats av hjärnskakning", säger det amerikanska fotbollsförbundets chefsläkare Dr. George Chiampas till förbundets sajt.

Regeln är utformad så att en spelare som misstänks ha drabbats av hjärnskakning kan tas av permanent från från matchen, utan att laget drabbas av en konkurrensnackdel av bytet. Laget kan alltså utföra bytet oavsett hur många byten man redan gjort.

Förra året meddelade fotbollens regelorgan Ifab att man ville komma till rätta med problemet med hjärnskakningar inom fotbollen och i december godkände Ifab att man skulle börja testa den nya regeln.

Sedan dess har Premier League och damernas Super League infört regeländringen på prov och den användes även i She Believes Cup i Orlando samt i klubblags-VM i Qatar.

Bakgrunden kommer av en skotsk studie som visat att före detta fotbollsproffs hade 3,5 gånger högre risk att dö av demenssjukdomar än andra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning