Hjärnskadan tvingar Bergenheim att lägga av med hockeyn – "En väldigt tung tid"

Sean Bergenheim spelade sammanlagt 532 matcher i NHL. Bild: AFP / Lehtikuva / Elsa

Sean Bergenheim meddelar att han lägger av med ishockeyn.

I ett inlägg på Frölunda Indians hemsida berättar finlandssvenska hockeystjärnan Sean Bergenheim att han blivit tvungen att fatta det tunga beslutet att avsluta den framgångsrika ishockeykarriären. Det är hjärnskakningar som sätter punkt för Bergenheims karriär.

– Det har varit en väldigt tung tid i mitt liv de senaste fyra månaderna. Jag gick igenom detsamma under sju månader i Schweiz efter min hjärnskakning där. Det känns som om man förlorar år av sitt liv, att man är i en "dimma" med olika symptom. Det är jättejobbigt, säger Bergenheim.

Bergenheim åkte på en hjärnskakning i oktober i Champions Hockey League-matchen mot Gap Rapaces.

– Jag vill inte gå in mer på mina symptom, men är glad för de framsteg jag tagit i det dagliga livet. Det är helt klart att jag behöver hjälp med rehabiliteringen och kommer åka över till USA och Kanada för att få hjälp av experter som jag jobbat med tidigare. Prognosen för att jag återställer mig till fullo är dock bra, säger Bergenheim.

33-åringen har spelat över 500 matcher i NHL och han har också spelat hockey i Sverige, Ryssland, Schweiz och i Jokerit och HIFK i den inhemska ligan.

Bergenheim har representerat Finland i tre VM-turneringar och vunnit två silver och ett brons.

– Hockeyn har låtit mig uppleva alla känslor en människa kan uppleva om och om igen. Trots att jag alltid kommer att sakna att vara en professionell ishockeyspelare och allt som kommer med det så väljer jag i dag att glädja mig över att jag fått leva min dröm. Jag känner att jag gav min karriär precis allt jag hade. Min "resa "har varit otrolig och det är jag väldigt tacksam över, säger han.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning