Hjärndöd i tre månader – idrottare födde barn i Portugal

Pojken, som fått namnet Salvador, hålls kvar på sjukhuset för övervakning några veckor. Bild: Mostphotos

Den 26-åriga idrottaren Catarina Sequeira förklarades hjärndöd i december. På torsdagen födde hon ett friskt barn.

Pojken vägde 1,7 kilogram då han föddes i veckan 32 på ett sjukhus i Porto i Portugal, uppger BBC. Den portugisiska paddlaren Catarina Sequeira fick en astmaattack i sitt hem strax före jul då hon var gravid i vecka 19. Sedan dess har hon hållits i konstgjord koma för att barnet skulle kunna fortsätta växa i livmodern.

Pojken förlöstes med kejsarsnitt på torsdagen. Beslutet att låta barnet fortsätta växa togs av pappan samt den övriga familjen. En avgörande faktor var att Sequeira inte aktivt sagt nej till en organdonation.

Catarina Sequeira Bild: Observador

– Att vara en donator handlar inte bara om att vara i position att donera en lever, ett hjärta eller en lunga, utan även om att vara i en position där du tvingas ge av dig själv så att ett barn kan få leva, säger Filippe Almedeida till webbsajten Observador.

Sequeira dödsförklarades strax efter att hon fött barn och begravdes på fredagen.

Det här är det andra fallet i Portugal på några år. För tre år sedan förlöstes en baby som överlevt 15 veckor i sin hjärndöda mammas livmoder.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning