Hjärndöd i tre månader – idrottare födde barn i Portugal

Pojken, som fått namnet Salvador, hålls kvar på sjukhuset för övervakning några veckor. Bild: Mostphotos

Den 26-åriga idrottaren Catarina Sequeira förklarades hjärndöd i december. På torsdagen födde hon ett friskt barn.

Pojken vägde 1,7 kilogram då han föddes i veckan 32 på ett sjukhus i Porto i Portugal, uppger BBC. Den portugisiska paddlaren Catarina Sequeira fick en astmaattack i sitt hem strax före jul då hon var gravid i vecka 19. Sedan dess har hon hållits i konstgjord koma för att barnet skulle kunna fortsätta växa i livmodern.

Pojken förlöstes med kejsarsnitt på torsdagen. Beslutet att låta barnet fortsätta växa togs av pappan samt den övriga familjen. En avgörande faktor var att Sequeira inte aktivt sagt nej till en organdonation.

Catarina Sequeira Bild: Observador

– Att vara en donator handlar inte bara om att vara i position att donera en lever, ett hjärta eller en lunga, utan även om att vara i en position där du tvingas ge av dig själv så att ett barn kan få leva, säger Filippe Almedeida till webbsajten Observador.

Sequeira dödsförklarades strax efter att hon fött barn och begravdes på fredagen.

Det här är det andra fallet i Portugal på några år. För tre år sedan förlöstes en baby som överlevt 15 veckor i sin hjärndöda mammas livmoder.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning