Hjältepolisen Teemu, 34, hoppade i havet i bara underkläderna

– Jag klädde av mig overallen, bältet och västen, säger polisen Teemu Heikkilä. Sedan hoppade han i Estbassängen och började rädda människor. Kollegan Tatu Niemi (i bakgrunden) stannade kvar på land och skötte radiotrafiken till andra patruller. Bild: Cata Portin

Poliser och civila lyckades rädda sex personer ur havet under den dramatiska olyckan i Estbassängen i centrala Helsingfors. – När jag såg att det fanns små barn gällde det att nå dem först, säger polisen Teemu Heikkilä som hoppade i vattnet i bara underkläderna.

Utanför polisens kontor i Böle i Helsingfors står två blåklädda poliser, Teemu Heikkilä och hans kollega Tatu Niemi, som var på plats under de dramatiska ögonblicken när en bil höll på att sjunka nära Salutorget på torsdagen. En familj bestående av sex personer räddades ur havet. Poliserna råkade köra förbi olycksplatsen på sin kvällspatrullering.

– Vi har kört många gånger längs med Södra kajen, men jag lade märke till något vitt på ett konstigt ställe. Jag frågade min kollega: "Körde en bil just i havet?" Det var en overklig känsla, säger Heikkilä, 34.

– När bilen körde i vattnet uppstod en väldig vattenpelare.

Heikkilä och Niemi är nya kolleger, de har kört tillsammans sedan december i fjol. Heikkilä är konstapel medan Niemi gör sin praktik. I det kritiska ögonblicket visste de därför inte vem som var en bättre simmare. Heikkilä erbjöd sig genast att ta sig ut i vattnet.

– När jag var yngre hade jag simning som hobby. Jag simmar fortfarande mycket och har också hållit på med triathlon. Men det visade sig att Tatu också är en god simmare, men vi hade inte talat om det tidigare.

På en video kan man se Heikkilä hoppa i vattnet iklädd sockor, kalsonger och ett underställ. Med några kraftiga simtag är han framme vid de nödställda. Nästan samtidigt sjunker bilen under ytan.

– När man ska rädda människor är det viktigt att man själv inte behöver räddas, säger han om beslutet att klä av sig sin tjänsteuniform.

– Det var många små tillfälligheter som ledde till att det gick så bra. Allt gick snabbt och det behövdes samarbete, säger Teemu Heikkilä (t.v.), som ursprungligen kommer från Vetil i Mellersta Österbotten. Bild: Cata Portin

Hur tänkte du i den situationen, vem skulle räddas först?

Du hinner inte fundera så hemskt mycket. När jag såg att det fanns små barn gällde det att nå dem först. Det var viktigast.

Han frågade också de nödställda i vattnet om någon ännu var kvar i bilen.

– Jag såg att människorna i vattnet var trötta och chockade. När läget lugnade sig kom två unga män på skräpinsamlingsbåten Roska-Roope nära och kastade en livboj. Med den transporterade vi folk till båten.

Taxen darrade

HBL träffade de två sommarjobbarna Vilho Järvi och Roni Suoniemi som kör Roska-Roope på fredagsmorgonen. Teemu Heikkilä berömmer killarnas insats, men även två civilpersoner med rysk bakgrund som hoppat i vattnet strax före honom.

– De agerade fint.

En av männen simmade med en pojke till en norskflaggad gummibåt. En annan man som fanns ombord drog sedan upp barnet ur vattnet.

– Den andra mannen som hoppat i vattnet stod på bilen. Uppenbarligen kontrollerade han att ingen fanns kvar i bilen.

Teemu Heikkilä såg den nödställda familjens tax i vattnet.

– Frun höll i taxen, som darrade. Hon var mycket orolig.

Taxen togs sedan upp på Roska-Roope.

Hur känns allt i dag?

– Avdelningen erbjöd krishjälp åt oss, men jag upplever personligen att allt det gick väl. Jag har bra feeling.

Ett mänskligt misstag?

Bild: Gabriella Torres Airava

Varför en bil med sex personer körde ner i Estbassängen vid Salutorget kan ingen ännu säga. Det är frågan om en familj med två föräldrar och fyra barn. Ett är redan vuxet, ett är tonårigt och resten små.

Polisen har en möjlig teori om händelseförloppet.

– Tydligen har bilen provkörts och ett mänskligt misstag har lett till det här. Men det går inte säga säkert, men preliminärt ser det ut så, säger utredningsledaren Katri Lehti på Helsingforspolisen.

Mycket tyder på att bilen körde i vattnet från den del av bassängen som ligger ett stenkast från de båtar som transporterar passagerare till Helsingforsbiennalen.

För tillfället är brottsrubriceringen grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

– Under utredningen kan rubriceringen dock ändras. Vi har ännu inte hunnit förhöra de berörda.

Artikeln har uppdaterats

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning