Hjälten i Åbodådet erkänner bedrägeriförsök

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Mannen som heroiskt ingrep i knivdådet i Åbo har begärt ersättningar på falska grunder. Nu erkänner han och säger sig vara beredd att ta straffet för det.

Hassan Zubier ska ha begärt ersättningar från Statskontoret för uteblivna inkomster med ett förfalskat intyg. Han erkänner sitt försök till bedrägeri, skriver Kaleva med hänvisning till FNB.

Statskontoret har utrett att Zubier ingalunda jobbade för den ambulansfirma han uppgav under den tid han sökte ersättning för. Underskriften på intyget från firman var förfalskad.

Åbo tingsrätt har beslutat att Zubier har rätt till en ersättning på knappt tusen euro i månaden tills han fyller 65, eller i nästan 20 år. Zubiers försvarsadvokat säger att hans klient motiverade sitt försök till bedrägeri med sin svaga ekonomi. Zubier säger sig vara beredd att ta det straff han får.

Zubier ingrep i knivdådet på Åbo torg för ett år sedan. Han blev själv offer för gärningsmannen och rullstolsburen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning