Hjältekissen Häpi räddade mattes liv

Katten på bilden är inte Häpi och har inget med det inträffade att göra. Bild: Mostphotos

Den sex år gamla katten Häpi räddade nämligen mattes liv från en brand, skriver Yle. I lördags tilldelades katten titeln Finlands Kattförbunds Hjältekatt 2017.

Det var för ett år sen mitt i natten som det otänkbara inträffade. Medan Tiina Virtanen sov, började en brand pyra under köksgolvet, och den svarta skadliga röken spred sig snabbt.

– Häpi skrapade mig på bröstet och släppte ur sig ett ljud, som jag aldrig någonsin hört tidigare. Det var som en blandning mellan ett lejon och en katt, gäll men ändå bas-liknande, berättar Virtanen till Yle.

Om inte Häpi, som också kallas Happyday, skulle ha väckt sin husse, skulle hon antagligen ha andats in en dödlig mängd rök i sömnen.

När Virtanen vaknade ringde hon direkt till nödcentralen, och fick ut Häpis bror Sani (Sunnyday) ur huset, som låg ihopkrupen under en säng. Aamulehti skrev efter incidenten att Virtanen fördes till hälsovårdscentralen för kontroll. Brandorsaken var ett strömfel och brandvarnaren hade varit utan batterier.

Hjältekatten Häpi belönades med god mat

Tiina Virtanen beskriver Häpi som en närhetskatt som gärna kommer upp i famnen, medan Sani är mer avståndstagande till sin natur och kommer när hon känner för det.

– Nog bråkar de sinsemellan om vem som är familjens överhuvud, och tävlar om platsen vid min axel när jag ska sova. Den ena brukar då behöva göra reträtt till kudden eller ovanpå fötterna, säger hon till Yle.

Häpi tilldelades i lördags titeln Hjältekatten 2017. Titeln utdelas årligen till katter som utmärkt sig på något sätt, till exempel räddat ett människoliv eller undvikit en allvarlig sjukdomsattack. Priset utdelades på Eläinystäväni-mässan i Helsingfors på lördagen.

– Katter skyddar också sina anhöriga, och Häpi har räddat en människa. Det var frågan om ett liv, det är nästan så jag fäller en tår när jag tänker tillbaka, säger Tiina Virtanen.

Efter hjältedådet belönades Häpi med inrefilé och gåsleverpaté.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning