Hjälporganisation: Viruset förvärrar världens mest försummade kriser ytterligare

Soldater vid en militärpost i Kamerun. Arkivbild. Bild: Edwin Kindzeka Moki/AP/TT

Världens mest försummade kriser, majoriteten av dem på den afrikanska kontinenten, kommer att förvärras ytterligare av coronapandemin. Ländernas vårdsystem kan inte hantera hälsokrisen, varnar hjälporganisationen NRC.

Coronavirusets spridning kommer att leda till ökat mänskligt lidande i många länder, enligt NRC:s årsrapport. Där listas de tio mest förbisedda kriserna, varav nio pågår på den afrikanska kontinenten.

"Covid-19 sprider sig i Afrika och många av de mest försummade samhällsgrupperna är redan sargade av pandemins ekonomiska chockvågor", skriver NRC-chefen Jan Egeland i ett uttalande.

Tre kriterier

Kamerun toppar NRC:s lista för andra året i rad. Landet är skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan regeringsstyrkor och separatister, som i oktober 2017 utropade självständighet i en engelskspråkig region. Närmare 3 000 människor har dödats under konflikten och närmare 700 000 människor har tvingats fly från sina hem.

De tre kriterierna för att hamna på NRC:s lista är brist på ekonomiskt stöd, avsaknad av mediebevakning samt politisk och diplomatisk försumlighet.

"Tornado av nöd"

Trots en "tornado" av nödsituationer ignoreras ländernas rop på hjälp, enligt Jan Egeland.

NRC-chefen Jan Egeland. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB/TT

"Vi behöver visa solidaritet med dessa konfliktdrabbade samhällen, nu mer än någonsin, så att viruset inte blir ytterligare en outhärdlig katastrof i det otal kriser som de redan står i", skriver Egeland.

På andra plats kommer Kongo-Kinshasa och på tredje Burkina Faso, som är med på listan för första gången.

Hittills har närmare 200 000 coronavirusfall konstaterats i Afrika, där över 5 300 döda har rapporterats enligt Afrikanska unionens smittskyddsinstans.

Venezuela är det enda landet på listan som inte ligger i Afrika.

NRC:s lista över de tio mest försummade kriserna i världen baseras på tre kriterier: Brist på ekonomiskt stöd, avsaknad av mediebevakning samt politisk och diplomatisk försumlighet.

1. Kamerun

2. Kongo-Kinshasa

3. Burkina Faso

4. Burundi

5. Venezuela

6. Mali

7. Sydsudan

8. Nigeria

9. Centralafrikanska republiken (CAR)

10. Niger

Källa: NRC

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning