Hjälporganisation varnar för svält i Sydsudan

Oxfam varnar för att matbristen i Sydsudan ökar. En ny svältsituation kan stå inför dörren.

Våld och misslyckade skördar har gjort att det råder brist på mat i världens yngsta land Sydsudan. Förra året rådde svält i delar av landet, och nu är risken att det blir samma sak i år.

Svältvarningsnätverket Fewsnet beskriver situationen i Sydsudan som ett nödläge, en fyra på den femgradiga skala där nästa steg är en svältklassning.

Hjälporganisationen Oxfam har skickat ut personal i Pibor i östra delarna av landet, och varnar för att situationen kan eskalera till en katastrof då årets skörd är beräknad först i juli.

– En kvinna i Pibor sade att hennes familj har tvingats att äta gräs och ogräs som gör dem sjuka – men de har inget annat val om de vill överleva, säger Oxfams landschef Nicolo Di Marzo i ett pressmeddelande.

FN:s livsmedelsprogram WFP uppgav i sin senaste rapport i april att de mest sårbara i landet riskerar att glida in i en svältliknande situation, om inte en omfattande humanitär insats sätts i gång. Totalt stod då 6,3 miljoner människor i landet inför en allvarlig matbrist.

En WFP-helikopter anländer med hjälp till sydsudaneser, där matkrisen förvärrats. Arkivbild. Bild: TT/AP/WFP/George Fominyen

Läs också:

Våld är vardag för flickor i Sydsudan

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00