Maria Dorofte hjälper invandrare att hitta jobb i Finland

Maria Dorofte hjälper migranter som kommit till Finland att hitta jobb och skapa en meningsfull tillvaro. Men många aktörer måste samarbeta intensivare för att komma åt arbetslösheten i Finland, säger hon.Bild: Privat

VEM: Maria Dorofte, projektkoordinator. VAR: Bosatt i Helsingfors.

Maria Dorofte kom till Finland från Rumänien för fyra år sedan. Här hjälper hon östeuropeiska romer att hitta jobb.

Främst gäller det migranter som kommit till Finland, bland annat från Östeuropa, som i brist på jobb och sammanhang löper risk för att marginaliseras. Trots att Finland i Rumänien är känt för att ha världens bästa utbildning så finns det många utmaningar på nästa nivå: i arbetslivet.

– Överlag fungerar saker och ting bra i Finland, men det är klart att det alltid finns sådant som kan förbättras och i vissa fall till och med reformeras, säger Dorofte.

Som exempel nämner hon arbetslösheten i Finland. För att komma åt den och uppnå hållbara resultat måste både den privata och tredje sektorn, arbetslöshetskontoret, medborgare och volontärer samarbeta.

– Bara om vi gör det tillsammans kan vi lyckas, säger Dorofte.

Själv arbetar hon som projektkoordinator för det sociala projektet Keikkapooli, som sysselsätter migranter med bland annat städ- och trädgårdstjänster och ger dem möjlighet till utbildning och arbete. Det är kooperativet Arbete och hopp som ansvarar för verksamheten och initiativtagare är Emmaus i Helsingfors. Men början var inte lätt.

– Byråkratin, skatterna och kostnaderna uppmuntrar ingen att starta företag med social verksamhet i Finland. Det här gäller framför allt om man inte strävar efter att göra vinst, vilket vi inte gör.

"Känner mig hemma här"

I dag, fyra år efter att Dorofte flyttade till Finland, känner hon sig väldigt hemma i Helsingfors.

– Det är platsen där jag har mitt jobb, en viktig grupp vänner och sociala relationer. Finland är ett av de länder där jag känner att jag hör hemma, säger hon.

I Rumänien uppskattar man Finland och Norden för den goda politiska ledningen och framgångarna inom teknik och innovation. Östeuropéer jämför sig ofta med väst och känner sig sämre.

– Östeuropéer och rumäner har i allmänhet en dålig självkänsla på grund av de historiska positionerna i det europeiska sammanhanget. Därför är de ofta kritiska till sitt eget land och mycket positivt inställda till de västerländska samhällena.

Finland och Rumänien har väldigt olika historia. De fyrtiotvå åren av hård kommunistisk regi präglar fortfarande Rumänien, medan Finland nu firar 100 år av självständighet.

I Rumänien klarar staten inte av att erbjuda hälsovård och sociala tjänster åt alla och civilsamhället har därför en viktig roll. Maria Dorofte tycker ändå att samarbetet mellan civilsamhället och den offentliga sektorn fungerar mycket bättre i Finland, där man planerar och genomför sociala initiativ tillsammans.

– I Rumänien är samarbetet inte så smidigt, och därför är civilsamhällets organisationer ekonomiskt bräckliga, vilket hindrar dem från att få en större roll i samhället.

En likhet mellan Finland och Rumänien är att det i bägge länder finns en stark vilja att bidra till samhället, att skapa förändring och social rättvisa.

– Det är det här som gör mig lycklig i båda länderna!

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00