Hjälpbehovet stort på Haiti efter orkanen

Människor vadar genom en flod nära Port-a-Piment i södra Haiti den 19 oktober. Bild: Hector Retamal

Det ser ut som världens ände. Det är svarta moln överallt och ösregnar hela tiden, och allt är förstört, säger Sonja Hemberg, humanitär rådgivare på Kyrkans utlandshjälp, om södra Haiti där orkanen Matthew drog fram i början av oktober.

En stor del av träden är utan toppar, det ligger träd och elledningar på marken. Det finns en massa hus utan tak och det ligger tak här och där. Odlingsmarken är förstörd. Det finns några risodlingar som har klarat sig men överlag har skörden förstörts totalt.

– Det mest oroväckande är att orkanen slog till när planteringssäsongen redan var över. Inom nästa månad börjar torrperioden. Det som planterats har förstörts och de kan inte plantera på nytt. Nästa gång de kan få skörd i det här området är troligen i mars-april nästa år, säger Hemberg i telefon till FNB från Haitis huvudstad Port-au-Prince.

För närvarande behöver 800 000 människor mathjälp och behovet kommer att fortsätta.

– Vi har nått 5 000 människor efter orkanen. Vi har distribuerat matpaket med ris, olja, salt och vatten. I varje paket finns det tillräckligt med mat för en fempersoners familj i en vecka.

Den tyska samarbetspartnern delar ut paket med två presenningar, ett rep och två stora filtar.

Temporära skydd

– Vi har haft eskort av FN så att vi verkligen kommer fram och inte blir plundrade på vägen, säger Hemberg.

Risken för att bli plundrad växer dag för dag.

– Jag har inte sett sådan fattigdom tidigare i mitt liv fastän jag har varit i Kongo och i Centralafrikanska republiken och sett fattigdom på olika nivå, säger Hemberg.

Folk stannar var de är för att inte mista det lilla de har.

175 000 människor söker fortfarande temporärt skydd över natten.

– Jag talade just med en kollega som hade sett hur över 70 människor sov på golvet i en kyrka.

Kolera

Matbehovet och koleran är de största problemen efter orkanen.

Det rapporteras nu 60 kolerafall om dagen mot tidigare 20.

– Många av hälsocentralerna har förstörts och koleran kommer att sprida sig mer och mer med det här regnet som leder till nya översvämningar.

Regnet gör också att logistiken är väldigt svår. Alla vägar är bara lera och riskerar att översvämmas. Man måste ha ordentliga bilar för att kunna köra igenom.

– Det här är min första naturkatastrof, mest har jag jobbat i konfliktområden, säger Hemberg, som är från Helsingfors, har studerat i London och jobbat i humanitära uppgifter i Mellanöstern och Afrika.

Vallokaler förstördes

Presidentvalet som skulle hållas i början av oktober sköts upp till november på grund av orkanen.

– Jag talade med en FN-tjänsteman som är ansvarig för valet i Le Cayes. Allt var färdigt för val i oktober men orkanen förstörde över hundra vallokaler.

För att kunna ha val måste man först reparera vallokalerna.

– Vi ska kolla om skolorna, där valen hålls, kan repareras, säger Hemberg.

FN-chefen Ban Ki-Moon varnade nyligen för givartrötthet och även Hemberg är oroad över att folk ska tröttna på att ge pengar.

– Jag är orolig över att sen när det kommer någon ännu större katastrof eller nya katastrofer slutar folk att ge.

– Behoven började genast efter orkanen, men de kommer att fortsätta. Troligen i mars-april fås nästa skörd i området. Det här är ett verkligen fattigt land och på grund av El Nino har matbehoven blivit större och större, och under de tre senaste åren har FN varnat för att livsmedelsförsörjningen är mycket osäker.

2,4 miljoner drabbades av orkanen Matthew, 1,4 miljoner behöver nödhjälp, 800 000 av dem är i stort behov av mat medan 175 000 behöver temporärt skydd. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03