Hjälparbetare: "Hellre dialog än bojkott"

Demonstrationer i Tel Aviv tidigare i maj mot Eurovision Song Contest. Bild: Menahem Kahana/Lehtikuva

På lördag avgörs finalen i Eurovision Song Contest. Att årets tävling äger rum i Tel Aviv i Israel har upprört många, men även om det sker kränkningar av de mänskliga rättigheterna på de ockuperade områdena på Västbanken är dialog bättre en bojkott, säger Sabina Bergholm vid Kyrkans Utlandshjälp.

Det är alltid det tidigare årets vinnarland som ordnar följande tävling och efter att Israels Netta tog segern i Eurovision Song Contest (ESC) 2018, blev det Israels tur att ordna musikspektaklet i år. Att placera en musikens storhändelse i ett land med en väldigt omstridd politik skapar naturligtvis reaktioner. Det har till och med pratats om bojkotter av hela evenemanget.

Sabina Bergholm som leder det internationella volontärarbetet vid Kyrkans Utlandshjälp säger genast att hon är emot bojkotter. I stället vill hon se diskussion.

– Det är klart att människor som gillar musiken ska se på Eurovisionen eller åka dit. Men jag hoppas att de människor som följer med evenemanget vore medvetna om hur värdlandet behandlar det ockuperade palestinska området.

Bergholm jämför ESC i Israel med sportevenemang som ordnas i till exempel Ryssland.

– Det är bra att de människorättskränkningar som sker i de här länderna lyfts upp i och med evenemangen, men visst vill man ändå följa själva händelserna.

Hon tycker överlag det är bra att frågorna lyfts upp till allmänhetens medvetande vid kultur- och sportevenemang.

– Däremot tycker jag det är starkt att låta bli att delta i ett evenemang om man känner att man inte vill medverka på en plats där det sker människorättskränkningar. Det är bra att man själv kan göra sitt val utan grupptryck eller tvång.

Sabina Bergholm vid Kyrkans Utlandshjälp säger att hon är emot bojkotter men att hon hoppas att de människor som följer ESC i Tel Aviv är medvetna om hur värdlandet behandlar det ockuperade Palestinska området. Bild: Leif Weckström

Palestiniernas levnadsutrymme krymper

Kyrkans utlandshjälp är med i Eappi-programmet som skickar volontärer till Västbanken och östra Jerusalem. Volontärerna fungerar som människorättsobservatörer och rapporterar om de människorättskränkningar de ser. Därtill bidrar volontärerna med en så kallad beskyddande närvaro genom att vara följeslagare till lokala palestinier i situationer med hög risk för kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Volontärerna är placerade på sådana områden där det är störst risk att en konflikt eller människorättskränkningar sker.

På Västbanken finns i dag över en halv miljon israeler som bor i bosättningar. Alla former av bosättningar är förbjudna enligt internationell lag. Bergholm säger att de israeliska bosättningarna på palestinsk mark helt enkelt består av större eller mindre inmurade samhällen där det bara bor israeler. På dessa områden får palestinier inte röra sig.

– Hela Västbanken ser ut som små öar där palestinier får bo, allt annat är israelisk mark och där får palestinier inte röra sig.

Enligt Bergholm blir situationen allt sämre för palestinier och orsaken till att man inte pratar om det på ett brett plan är att kränkningarna utövas mot individer i liten skala och på daglig basis.

– Man talar om en "shrinking living space", krympande levnadsutrymme. Palestiniernas områden minskar hela tiden och på det sättet försöker israeliska staten få bort palestinierna från deras egna områden.

Några av de kränkningar som Kyrkans utlandshjälps volontärer bevittnat är bland annat att palestinska barn inte tillåts gå till skolan och att palestinska hus och vattenledningar helt enkelt totaldemoleras.

– Palestinierna har rätt att ansöka om nya byggnadstillstånd men i praktiken blir de aldrig beviljade.

Konflikten mellan Israel och Palestina märks inte i Tel Aviv för en vanlig besökare. Bild: Malin Slotte/SPT

Bergholm påminner om att det också sker människorättskränkningar åt andra hållet men säger att maktbalansen trots allt är den att Israel är den ockuperande staten mot Palestina. Det handlar inte heller om israeler eller judar som människor utan om staten Israel som agerar människorättskränkande.

– Jag tror inte ens att vanliga israeler är medvetna om vad som sker på Västbanken, det rapporteras inte om det i israeliska medier. Samtidigt demoniseras palestinier bland israeler och tvärtom. En dialog fattas.

Eurovisionsfinalen som ordnas i Tel Aviv på lördag påverkar inte livet för palestinier på de ockuperade områdena. Bergholm känner till att det kommer att ordnas demonstrationer på den israeliska sidan men säger att det finns så mycket större problem i området än att det kommer ett lättsinnigt och positivt evenemang till staden.

– Det finns nog viktigare saker att demonstrera mot än glitter och glamour.

Det som sker i Gaza kan Bergholm inte kommentera. Kyrkans utlandshjälp fungerar endast på Västbanken och i östra Jerusalem. Hon säger att läget i Gaza ser helt annorlunda ut och kan därför inte kommentera saken.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning