Hjälparbetare döda i nya attacker mot ebolacenter i Kongo

Hjälparbetare som behandlat ebolapatienter har hängt gummihandskar och stövlar på tork vid en ebolamottagning i Kongo-Kinshasa. Bild: Jerome Delay/TT-AP

Fyra personer har dödats och fem skadats i två attacker mot ebolamottagningar i östra Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), enligt lokala myndigheter. Angreppen är de senaste i en rad som drabbat kliniker i området.

Personal från landets hälsoministerium finns bland de dödade och skadade, uppger en FN-källa. Två chaufförer och en polis dödades också enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

– Vi är förtvivlade över att människor har fått sätta livet till medan de arbetade för att rädda andra, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rebellstyrkor tros ligga bakom angreppen, som sker knappt ett dygn efter att ett blodigt terrordåd i samma landsdel krävt 19 civila offer.

En lokal milis som kallas Mai Mai har upprepade gånger attackerat vårdinrättningar eftersom de inte tror att ebola är en verklig sjukdom och att insatserna mot blödarfebern är en komplott för att eliminera lokalbefolkningen.

– Det här är ett hårt slag mot arbetet mot ebola eftersom vi höll på att utrota sjukdomen. Dessa angrepp försvårar vårt arbete, säger Jean-Jacques Muyembe, som ansvarar för landets insats mot ebola.

Våldet i Kongo-Kinshasa har tilltagit i takt med att terrorsekten ADF genomfört flera attacker till följd av en offensiv från landets militär. Samtidigt fortsätter kampen mot ebola. Bara i år har över 2 000 människor dött i sjukdomen och WHO utlyste i somras ett internationellt nödläge på grund av utbrottet.

Även mässlingen skördar offer. I år har mer än 250 000 fall av sjukdomen bekräftats, varav 5 110 dödsfall.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning