Hjälp till Malawi med finsk styrka

BYGGER UPP. Anja Luoma började med att bygga en skola i Malawi. En insamling till hennes 70-årsdag resulterade i ett nytt parhus för lärarna. Bild: Privat

VEM: Anja Luoma, 70. VAR: Jobbar med välgörenhet i Malawi.

Någonting som skulle vara en engångsinsamling ledde för Anja Luoma till en hel välgörenhetsorganisation. I Malawi har hon hittat sitt projekt som hon brinner för.

I år fyllde Anja Luoma 70 år och det är tio år sedan hon besökte Malawi i Afrika för första gången. Välgörenhetsprojektet började då hon skulle fylla 60 och tyckte att hon redan hade allt. Hon bestämde sig för att samla pengar till någon slags välgörenhet och av en slump fick hon höra talas om Malawi.

– Jag ville få ihop tillräckligt mycket pengar för att bygga en majskvarn, säger Luoma. Jag fick höra att det förändrar liv.

Luoma kommer ursprungligen från norra Österbotten och har jobbat i 40 år med ekonomi. När hon första gången samlade in pengar för att hjälpa människor i Malawi och besökte landet fastnade hon för att hjälpa just där. Nu har hon besökt Malawi elva gånger och grundat organisationen "Malawin kummit", Malawis faddrar.

– Vi har bland annat byggt två skolor och två parhus där lärarna kan bo, säger Luoma.

De har 140 fadderbarn som får allt de behöver för sin skolgång. Det är vanligt att unga flickor gifts bort i Malawi och genom att utbilda dem undviks många av äktenskapen.

– När jag fyllde 70 i år och Malawin kummit fyllde tio började jag en insamling för ett till parhus till lärarna.

Utbildningsnivån i Malawi är väldigt låg och människorna där vet nästan ingenting om Finland. Luoma berättar för alla hon har att göra med om Finland. Det hon berättar är var det ligger geografiskt, samt att det är ett rikt land med gratis utbildning och social trygghet.

– Barnen och lärarna är väldigt förundrade över hur vi kan ha råd att grunda skolorna och hämta en hel container full med nödvändigheter åt dem, säger Luoma.

Hemma i Finland åker hon omkring i skolor och berättar om hur det är i Malawi. Även om hon väldigt gärna hjälper människorna i Malawi tycker hon att det är skönt att komma hem till ett så bra land.

– Jag tycker det är så synd att det finska folket klagar så mycket, för det är verkligen en lottovinst att födas här.

– Korruptionen i Malawi är helt otrolig, en gång då jag var där fick jag tre olika böter, och endast en gång fick jag ett kvitto, säger Luoma. De två andra gick rakt i polisens ficka. Om jag var en person som lätt blir arg skulle jag ha slutat för länge sedan.

Mycket likheter med Finland kommer Luoma inte på. Hon beskriver skolan i Malawi som i Finland för 60 år sedan. Och till skillnad från Finland, som genast efter sin självständighet kunde styra landet, rådde det 30 år av diktatur i Malawi efter att britterna lämnat landet.

– Levnadsstandarden beror på den låga utbildningsnivån och att allt är beroende av hur regnperioden det året blir.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03