Hizbollahman döms för mordet på Libanons premiärminister al-Hariri

Bahia al-Hariri, syster till Rafiq al-Hariri, tillsammans med andra anhöriga vid en ceremoni för den mördade premiärministern på tisdagen. Bild: Hussein Malla/TT-AP

Hizbollahmedlemmen Salim Ayyash fälls för inblandning i mordet 2005 på den dåvarande premiärministern Rafiq al-Hariri – i en efterlängtad dom från specialdomstolen i Haag. De övriga tre medåtalade männen frias dock.

Mordet på Libanons premiärminister Rafiq al-Hariri utlöste en djup kris, och cementerade motsättningarna mellan landets rivaliserande politiska läger. Nu – 15 år senare – faller domen, efter en utdragen rättegångsprocess vid den FN-stödda specialdomstolen.

Domarna konstaterar att bevisningen visar att Salim Ayyash bortom rimligt tvivel varit inblandad i mordet och finner honom skyldig till terrorbrott och mord. De anser att det bevisats att Ayyash hållit i en av sex mobiltelefoner som används vid planeringen och genomförandet av mordet.

– Bevisningen slår även fast att Ayyash hade kopplingar till Hizbollah, säger domaren Micheline Braidy vid uppläsningen av en sammanfattning av juryns 2 600 sidor långa utslag.

Inga bevis mot ledarna

Även de tre övriga åtalade, som frias med hänvisning till bristande bevis, uppges också ha tillhört den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah.

Det finns däremot inga bevis för att Hizbollahs ledarskikt eller den dåvarande syriska regeringen, som också misstänkts av vissa, varit inblandade i attentatet, enligt domstolen.

– Domstolen är av uppfattningen att Syrien och Hizbollah kan ha haft motiv att få bort al-Hariri och hans allierade, emellertid finns inga bevis att Hizbollahs ledarskap varit inblandat i mordet på al-Hariri och det finns inga direkta bevis på syrisk inblandning, säger domaren David Re.

Den sunnimuslimske miljardären al-Hariri hade nära band till USA och andra västländer, liksom allierade gulfstater, och sågs som ett hot mot Irans och Syriens inflytande i Libanon.

Känsligt läge

Dna-spår har visat att den explosion som tog al-Hariris liv den 14 februari 2005 utfördes av en manlig självmordbombare som dock inte har identifierats.

Domen kommer i ett särskilt laddat läge efter den enorma explosionen i Beirut tidigare i augusti då minst 178 människor dödades. Katastrofen har utlöst stora protester, i ett land som redan plågades av en djup ekonomisk kris, och tvingat den Hizbollah-stödda regeringen att avgå.

Det videosända förkunnandet av domen varade under flera timmar. Bland de få personer som närvarade i salen finns al-Hariris son Saad, som var premiärminister 2009–2011 och 2016–2019.

Det var den 14 februari 2005 som en kraftig explosion, utlöst av en självmordsbombare, detonerar då Rafiq al-Hariri bilkonvoj passerar i närheten av ett hotell i Beirut. Förutom premiärministern dödas ytterligare 21 personer.

Oppositionsledare anklagar Syrien för att ligga bakom attentatet, samtidigt som den inflytelserika Hizbollahrörelsen också pekas ut som misstänkt.

Omfattande protester leder till att syriska styrkor lämnas Libanon i april – efter 29 års närvaro.

Senare samma år uppger en FN-kommission att det finns bevis för att både syrisk och libanesisk underrättelsetjänst är inblandade i mordet.

2007 upprättas en FN-stödd specialdomstol, efter en resolution från säkerhetsrådet, för att pröva fallet. Hizbollah beskriver domstolen som ett brott mot Libanons suveränitet.

Bland det första domstolen gör när den öppnar 2009 är att beordra frigivandet av fyra libanesiska generaler som hållits fängslade för mordet utan formella anklagelser.

2011 utfärdar man i stället arresteringsorder för fyra andra misstänkta, Hizbollahmedlemmarna Mustafa Badreddine, Salim Ayyash, Assad Sabra och Hussein Oneissi.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah avfärdar anklagelserna och förklarar att de misstänkta inte kommer att närvara under rättegången, som drar igång den 16 januari 2014.

Enligt åtalet deltog Badreddine och Ayyash i organisreande och genomförandet av attacken, medan Oneissi och Sabra anklagas för att ha skickat en video till mediebolaget al-Jazira med ett falskt anspråk på att ha genomfört attacken, för att skydda de verkliga gärningsmännen.

Domstolen meddelar senare att en femte misstänkt åtalas, Hassan Habib Merhi. I maj 2016 meddelar Hizbollah att Badreddine dött i en attack i Syrien.

2018 går rättegången in i sin sista fas, efter att bevis och vittnesmål enligt domstolen samlats in från över 300 personer.

Källa: AFP

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning