Hitten från Tölö fick 130 miljoner visningar – innan videon släpptes

Oberoende. Axel Thesleff ger ut musik via eget bolag och är något av en doldis hemma i Finland, trots att han gjort en av de klart största aktuella internationella hittarna från Finland.Bild: Pressfoto

En dag 2014 satt Axel Thesleff hemma i Helsingfors och experimenterade med samplingar av indisk musik. Resultatet blev Bad Karma, den kanske största aktuella finländska hitten på Youtube. På fredag eftermiddag släpptes den officiella musikvideon.

Då jag ringer upp 25-årige Axel Thesleff svarar han i en studio i Vanda. Där skapar han musik med Kathru music, ett kollektiv med ambitionen att skapa ny och intressant musik.

Hans största hit föddes ändå hemma i hans dåvarande lägenhet i Tölö. Han byggde låten Bad Karma kring ett meditativt, nästan hypnotiskt upprepande av raden "o na kar maan rupaye vaala baar baar ke na rajje".

Det betyder ungefär "var inte stolt över dina pengar, de kommer aldrig göra dig nöjd".

Han publicerade låten själv och fick positiv respons. Framgången exploderade då den publicerades på Youtube-kanalen Trap Nation.

Under 2015 hann den samla en miljon visningar och under fjolåret cirka 130 miljoner, samt 8,7 miljoner lyssningar på Spotify.

– Det är fint att man nu för tiden inte behöver en miljondyr studio för att få till en internationell hit, säger Thesleff.

Självständig artist

Bad Karma är ett stycke elektronisk musik där influenser från öst och väst flyter samman. Denna blandning märks också helt geografiskt. Bland annat i Georgien har den spelats väldigt flitigt och nästa vecka ska han tack vare framgången uppträda i Rumänien.

I Finland är han ändå en doldis, även inom elektronisk musik. En anledning är att han arbetar självständigt, med ett eget oberoende bolag.

– Jag är och vill vara en oberoende artist som kan skapa den musik jag vill och inte den som bolagen bedömer att säljer bra just nu, säger Thesleff som också för det mesta sköter efterproduktionerna av låtarna själv.

Hans oberoende märks också i den stora variationen. Han håller sig inte inom genregränser eller en given stil utan låter sig influeras av allt från östlig elektronisk musik till future garage och progressiv rock.

Trots att det gått snart två år sedan Bad Karma släpptes är musikvideon pinfärsk.

Den släpptes på fredag eftermiddag och handlar – som låttiteln antyder – om att det som går upp kommer ner, att falskt spel inte lönar sig utan bestraffar sig i längden.

Och så var det den där centrala raden om att pengar inte är någonting eftersträvansvärt eftersom de inte skänker förnöjsamhet.

Är raden som upprepas i Bad Karma talande för ditt musikskapande?

– Ja, nog skulle det vara konstigt att göra musik för pengar och heder, för någon annans vilja.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00