Hitta Pikachu på 30 minuter

Enligt Kimmo Raineva vid idrottsverket är den nya stadscykeln det perfekta färdmedlet för en Pokémon-spelare. Bild: Ksf Media

Kombinerar man sommarens två mest hajpade nykomlingar blir det med säkerhet en succé.

Äventyren i huvudstadsregionen har aldrig varit roligare. Glada grupper med telefonerna i högsta hugg fyller stadsbilden samtidigt som de gula reklamcyklarna flyger förbi. Någon kunde tänka att kombinationen av stadscykling och att stirra på Pokémon Go-spelet på mobilen kunde vara förödande, men Kimmo Raineva vid Helsingfors stads idrottsverk försäkrar att det är en oslagbar kombination.

– Pokémon Go är sommarens största hit, stadscyklarna lika så. Att kombinera två roliga och trendiga utomhusaktiviteter ger ju maximal nytta!

Och Raineva är inte ensam om att tycka så. Stadscyklarna har redan nu börjat synas till i större klungor vid populära så kallade pokéstops där spelarna brukar stanna för att samla åt sig nya Pokémoner.

– Pokémon Go spelas mycket i parker och i Helsingfors centrum, alltså på samma områden där stadscyklarna också används. Med cykel kan spelarna snabbt ta sig från ett ställe till ett annat för att byta spelmiljö, förklarar Raineva.

Han är själv intresserad av spelfenomen och är speciellt positivt inställd till spel som får människor i alla åldrar att röra på sig tillsammans. Han ser Pokémon Go som en föregångare till en mer social spelvärld.

– Vi har haft ett samhälleligt problem då den populära spelkulturen inneburit att alla sitter ensamma hemma och spelar. Pokémon Go öppnar upp för nya möjligheter – plötsligt är det igen roligt att åka ut till parker med sina kompisar för att spela.

Enligt Raineva är stadscykeln det perfekta färdmedlet för en Pokémon-spelare som vill hitta nya djur i snabb takt. Som registrerad stadscykelanvändare får man alltid cykla 30 minuter gratis – alltså kan man till exempel se hur många Pokémoner man kan fånga på en halv timme.

I fartens tjusning gäller det ändå att inte glömma säkerheten.

– Man ska självklart komma ihåg att inte spela medan man cyklar, påminner Raineva.

Stig alltså av cykeln när du fångar din Pikachu.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning