Hitlerskulptur såldes för 15 miljoner euro

Adolf Hitler och marskalk C.G.E. Mannerheim (t.v.) i Helsingfors. Hitler kom på en överraskningsvisit till Finland på marskalkens 70-års dag 4.6.1942. Bild: Ksf Media-Arkiv

15 miljoner euro bytte ägare vid en auktion i New York i går. I utbyte fick den anonyma köparen en vaxskulptur föreställande Adolf Hitler.

Verket skapades 2001 för en utställning i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter. Vaxskulpturen "Han" är gjord av den italienska konstnären Maurizio Cattelan och den föreställer Hitler i en knäböjande ställning. Bakifrån ser skulpturen ut som en liten pojke.

Konstverket ingick i auktionshuset Christies temaauktion "Dömt att misslyckas" som utforskar idén om kommersiellt misslyckande och risktagande. Konstnären själv har kommit på andra tankar sedan skulpturen skapades.

– Personligen ville jag förstöra skulpturen och ångrade mig tusen gånger om dagen. Hitler innebär ren skräck. Han ger en bild av fruktansvärd smärta, det gör till och med ont att uttala hans namn. Ändå har det namnet erövrat mitt minne. Det lever i mitt huvud, även om det är tabu, säger han enligt DN.

nöje

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning