Hitlers födelsehus ska rivas

I det här huset föddes Adolf Hitler den 20 april 1889. Nu ska byggnaden i den österrikiska staden Braunau am Inn rivas. I förgrunden en minnessten mot nazidiktaturen. Bild: Joe Klamar

Huset där Adolf Hitler föddes ska rivas – ett kontroversiellt regeringsbeslut för invånarna i den österrikiska pittoreska staden Braunau am Inn alldeles vid den tyska gränsen.

Myndigheterna vill undvika att det stora gula huset där Adolf Hitler föddes blir ett slags helgedom för nynazister. Grunden kan få stå kvar men huset ska bort, slår inrikesminister Wolfgang Sobotka fast i tidningen Die Presse.

Beslutet kom sedan en expertkommitté slitit med frågan. Huset har stått tomt från 2011 då regeringen blev indragen i en tvist med husägaren Gerlinde Pommer. I somras godkände parlamentet att huset kunde beslagtas från Pommer. Även rivningen måste få grönt ljus i parlamentet.

Saken har lett till inflammerad debatt bland de 17 000 invånarna i Braunau am Inn. En del vill att huset ska bli ett flyktingcentrum, andra föredrar ett museum tillägnat Österrikes befrielse från den nazistiska diktaturen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning