"Historiskt" skattebeslut togs av representanthuset – seger för Trump

Allt verkar bäddat för att president Donald Trump ska kunna skörda sin första stora lagstiftningsseger i kongressen. Bild: Lehtikuva/AFP/Jim Watson

Ingenting verkar kunna beröva president Donald Trump hans första större lagstiftningsseger. Förslaget till skattereform har antagits av representanthuset och Republikanerna är så gott som övertygade om seger även i senaten.

– Kongressen står på tröskeln till en historisk möjlighet, säger Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten inför tisdagens voteringar.

Representanthusets talman Paul Ryan hyllade skattepaketet i debatten inför voteringen.

– I dag ger vi det här landets invånare deras pengar tillbaka, sade han.

Enligt Ryan kommer en genomsnittlig familj att tjäna drygt 2 000 dollar under 2018 på reformen.

Debatten i representanthuset avbröts av demonstranter som ropade: "Döda förslaget, döda inte oss". De fördes bort av polis medan flera demokrater applåderade protesten.

Knapp majoritet

Representanthuset röstade ja med röstsiffrorna 227–203. Senatens beslut väntas natten mot onsdag svensk tid.

Reformen väntas även där bli godkänd enligt partilinjerna. Inga demokrater väntas rösta för förslaget, som enligt kritikerna gynnar de rika och ökar inkomstklyftorna. President Donald Trump hoppas kunna skriva under det inom de kommande dagarna, enligt Vita huset. Skattepaketet är enormt viktigt för Trump som hittills haft svårt att få igenom sina förslag i kongressen.

I senaten är den republikanska majoriteten knapp och intensiva övertalningsförsök har pågått för att få samtliga partimedlemmar att rösta ja. Förslaget verkar dock säkrat sedan de sista tvivlarna på måndagen uttalade sitt stöd. För säkerhets skull har vicepresident Mike Pence skjutit upp en kontroversiell resa till Mellanöstern för att kunna lägga en utslagsröst om det skulle väga jämnt.

Republikanerna har 52 av 100 platser i senaten, och den cancersjuke senatorn John McCain har meddelat att han kommer att missa omröstningen.

Sänkt bolagsskatt

En av hörnpelarna i skattereformen är att bolagsskatten sänks från 35 till 21 procent. Företagen gynnas också av bättre avdragsmöjligheter och lägre skatter på intäkter från utlandet.

Även individer får skattelättnader. Den maximala inkomstskatten sänks (från dagens 39,6 procent till 37 procent), men samtidigt börjar flera avdragsmöjligheter försvinna efter 2023, bland annat möjligheten att dra av kommunala och delstatliga skatter, vilket varit svårt att smälta för republikaner från delstater med högt skattetryck.

Enligt oberoende Tax Policy Center kommer runt hälften av alla amerikaner att betala högre skatt än i dag när skattelättnader för individer har avvecklats 2027, medan den procent som tjänar mest fortfarande kommer att ha lägre skatt än i dag.

Totalt beräknas reformen bygga på budgetunderskottet med 1,5 miljarder dollar under de kommande tio åren.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03