Historiskt rugbyguld gick till Australien

Australiskan Charlotte Caslick tacklas av nyzeeländska Sarah Goss. Bild: ARMANDO BABANI

Australiens damer vann det första historiska OS-guldet i rugby. Sporten har inte funnits på OS-programmet sedan 1924 och då deltog inte damer. Den olympiska varianten av sporten kallas "Rugby Sevens", senaste gången grenen var med i OS var det 15 män på plan i varje lag.

I finalen blev det seger för Australiens damer med 24–17 mot Nya Zeeland.'

– Det var en typisk trans-tasmanisk kamp, säger Australiens lagkapten Shannon Parry, som är mycket nöjd med att sporten tagit sig in på OS-programmet.

– När jag började med sporten var rugby för kvinnor inte speciellt stort i Australien. Att jag åtta år senare är här och att jag spelar på heltid visar på hur långt vi kommit.

Nya Zeelands kapten Sara Goss betonade att alla tolv lagen i turneringen spelade en viktig roll för kvinnlig rugby.

– Vi kan få mer kvinnor och mer barn att spela rugby. Förhoppningsvis är det betydligt mer kvinnor som spelar rugby då nästa OS står på tur, säger Goss.

Då det inte är OS-år är World Series huvudmålet för landslagen i denna variant av rugby. Australiens chefstränare Tim Walsh hoppas att de lite sämre lagen tar sig närmare toppen de kommande fyra åren. Det gäller också dem som inte alls var med i årets OS.

– Vi behöver ha fler turneringar i World Series och försäkra oss om att de andra lagen blir konkurrenskraftiga och att de nuvarande får tuffare konkurrens. Men om man ser på de åtta topplagen så är nivån mycket, mycket hög, säger Walsh.

Bronset gick till Kanada som slog Storbritannien med 33–10.

Herrarnas turnering i Rugby Sevens inleds efter damernas. Liksom på damsidan tävlar 12 herrlag om OS-guldet. 

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning