Historiskt rån på gång

Vi har ett scoop på gång som få skriver om. Just nu pågår ett massivt rån på tiotals miljoner euro, men innan vi kan gå in på själva rånet måste jag först förklara en del begrepp.

De flesta har hört talas om Bitcoin. Det är en decentraliserad valuta som nämnts i rubrikerna de senaste åren. En del har också hört om blockchain. Det är konceptet för teknologin som ligger bakom Bitcoin. I princip en decentraliserad databas, det vill säga en lista på transaktioner som många användare sitter på.

Hela idén är att i stället för att en bank sitter på listan av transaktioner har man en gemensam lista som med fiffig mekanik ständigt uppdateras och där man genom krypteringsteknologier kan lita på att transaktionen stämmer trots att listan inte ägs av någon. I tanken finns frön till utveckling som troligtvis kan förändra vår värld med samma intensitet som internet har gjort under de senaste 20 åren. Det kan till exempel förändra strukturer för hur vi organiserar oss i framtiden och många andra fenomen som påverkar oss alla.

Nu till Ethereum: En del av dem som hört talas om blockchain känner till Ethereum, som har kallats för Bitcoin 2.0. Ethereum bygger också på tanken om en blockchain men Ethereum har tagit ett steg vidare: i stället för transaktioner sparar man koder och regler på en gemensam lista eller "reskontra". De här kallas för smarta kontrakt. Det finns även valuta i Ethereum, som kallas Ether men det är inte huvudpoängen. I morse låg värdet på en Ether i valutamarknader på omkring 18 euro.

Egentligen kan Ethereum ses som en massivt distribuerad dator där du kan köra kod mot att du betalar en liten avgift i Ether.

Främsta idén med Ethereum är att du kan skriva entydiga regelverk som till exempel kan gälla överföring av pengar som aktiveras under bestämda förhållanden. I princip klassiska kontrakt, men skrivna i kod i stället. De konceptuella möjligheterna för en sådan här konstruktion är fascinerande.

Tillfälligt tappade valutan Ether nästan hälften av sitt värde. Bild: Kraken.com

Då kommer vi till DAO eller Decentralized Autonomous Organisation. I april byggdes en applikation (eller ett kontrakt) på Ethereum som kallas DAO. Det är en snutt öppen källkod på cirka 600 rader som fungerar ungefär så här: Under en initiell period kan intresserade investera pengar (Ether) i DAO. Lite som i Kickstarter, gräsrotsfinansieringstjänsten, men decentraliserat. Efter investeringsfasen kan folk föreslå hur pengarna ska användas, och alla som har investerat bestämmer hur.

DAO blev fantastiskt framgångsrikt. Fram till den 21 maj hade konceptet samlat över 150 miljoner dollar av över 11 000 "investerare".

Hur pengarna används är alltså upp till investerarna, vare sig det gäller tusentals småprojekt eller ett massivt projekt. Eftersom det främst är nördar som engagerat sig här finns det spekulationer om att projekten kommer att handla om rymdexploatering eller annat vetenskaps- eller teknikrelaterat.

Förväntar mig att sociologer fascinerat följer med vad som händer. Eftersom detta är fullständigt okontrollerbart är det helt möjligt att "investerarna" till exempel beslutar att invadera ett fattigt land och då finns det inget som hindrar dem från att använda pengarna till det. Följer man med vad som skett i forum som Reddit eller 4Chan skulle inget förvåna. Summan som fanns i DAO i morse (17.6) var omkring 200 miljoner dollar, vilket räcker till för vilken invasion som helst.

Nu till rånet. Det finns en bugg i DAO som någon har upptäckt och som just nu exploaterar den för att suga ut pengarna. Det handlar om tiotals miljoner som håller på att försvinna. Ether har tappat nästan hälften i värde, men situationen är instabil. Communityn som utvecklar DAO och Ethereum försöker rädda läget, men vi får se om det lyckas. Det är intressant att se hur communityn tillsammans reagerar.

Den här dagen kommer definitivt att lämna avtryck i digitaliseringens historia, men av förekommen anledning är det rätt få traditionella medier som bevakar situationen.

Medan jag skrivit den här rapporterar Twitter att Ethereum har räddat situationen genom en så kallad soft fork, där koden avgrenas. Pengarna är åter trygga – just nu. Men det är knappast sista gången vi ser den här typen av drama

Sami Kallinen

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00