Historiskt hus får nytt liv i Berghäll

I andelslaget Elantos gamla högkvarter på Tavastvägen i Helsingfors öppnas på lördag restaurangen och klubben Väinö Kallio. I det anrika husets tredje våning är det möjligt att bland annat äta frukost och fira bröllop.

Borren ljuder och hamrandet är öronbedövande när eldsjälen bakom konceptet Väinö Kallio, Matti Vilhunen, guidar oss runt i de fina utrymmena. Den gamla kontorslokalen som fungerat som Elantos huvudkontor och Helsingfors stads utbildningsverks utrymmen för administration ändras varsamt för att anpassas för verksamheten i Väinö Kallio. Den klassiska interiören i byggnaden, som representerar 1920-talets klassicism, är skyddad. I salen där lönerna för de anställda på Elanto betalades ut finns en scen och en bardisk. Pro Patria-tavlan i trapphuset vittnar om andelslagets anställda som fick sätta livet till i våra senaste krig.

– Vi vill behålla de klassiska möblerna som är från 1930-talet. Vi har utökat möblemanget med stolar och bord som vi köpt på loppmarknader. Jag har en fäbless för gamla möbler, säger Vilhunen.

Vilhunen beskriver konceptet som ett evenemangscentrum. Det betyder att det är möjligt att arrangera både privata och offentliga tillställningar.

– Här kan ordnas allt från ett bröllop till en jazzkonsert. På vardagar serverar vi alltid frukost och lunch. Middag blir det i samband med evenemang och så dukar vi upp till brunch på söndagar, säger Vilhunen.

Tillsammans med kompisen Johannes Laine äger Vilhunen också restaurang Rupla på Helsingegatan. Trots att interiören i Väinö Kallio är glassig så är det inte tänkt att stället ska rikta sig till en publik med feta plånböcker.

– Vi välkomnar kunder i alla åldrar och vi kommer att hålla en skälig prisnivå på dryck och mat med lunch för 10 euro. Jag tycker om ställen som inte är nischade. Mångfalden är vårt trumfkort. För nattsuddare bjuder vi på jazz- och flamencoklubbar. På fredagskvällarna blir det Expoklubben som hedrar världsutställningen i Paris.

En stor del av stadens restaurangutbud och nattliv finns i Berghäll. Trots att konkurrensen är hård litar Vilhunen på att kunderna hittar Väinö Kallio.

– Vi gör det här stället tillsammans med kunderna. Det är inte ett färdigt koncept och vi är öppna för nya idéer. Kalendern fylls med evenemang och så har vi våra fasta programpunkter. Vi är rätt fullbokade den första månaden, men efter det lugnar det ner sig.

Varför heter stället Väinö Kallio?

– Byggnaden är ritad av arkitekt Väinö Vähäkallio och Elantos verkställande direktör hette Väinö Tanner. Han var också mångårig riksdagsledamot, minister och hade sin tjänstebostad i huset. Det är ett hommage till de här herrarna för att vi inte ska vara helt historielösa. Och så befinner vi oss i Berghäll (Kallio).

Vi fortsätter rundvandringen i huset. Vilhunen visar runt i en lång korridor med många små rum och så ett stort mötesrum med ursprungliga möbler från 1930-talet. Vilhunen slår sig ner i en av stolarna.

– Det här utrymmet hyr vi för konferenser och sammanträden. Det här rummet är en av byggnadens absoluta ögonstenar i mitt tycke, säger Vilhunen.

Väinö Kallio är en del av verksamheten i byggnaden. I huset ska det också finnas en reklambyrå, ett produktionsbolag, ett kontorshotell, ett gym och en yogasal.

Väinö Kallio öppnar på lördag 14.4 med fest för inbjudna. På måndag 16.4 öppnas dörrarna för allmänheten med lunch från kl. 10.30.

Elantos huvudkontor

Elantos gamla huvudkontor finns på adressen Tavastvägen 11. Byggnaden är ritad av arkitekt Väinö Vähäkallio (1886-1959)

Byggnaden stod färdig 1928 och ytan uppgår till 11 000 m2.

Elantos huvudkontor verkade i byggnaden mellan 1928 och 1995.

2005 såldes byggnaden till amerikanska bolaget J. P. Morgan Real Estate och Genesta Property för 16 miljoner euro. Genesta Property är nuvarande ägare.

Helsingfors stads utbildningsverk var hyresgäst mellan 1996-2017.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00