Historiskt bra resultat för Olvi

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Räkenskapsåret 2017 visar koncernens bästa utveckling hittills, både då det gäller försäljningsvolym och resultat. Det blir 0,80 euro utdelning för varje aktie. Skål för ett lysande resultat, Olvi!

Koncernens försäljningsvolym ökade under räkenskapsåret med 5,5 procent och omsättningen ökade med drygt 7 procent till 345 miljoner euro. Rörelseresultatet visar nästan 11 procent, motsvarande nästan 45 miljoner euro, och kvar under strecket blir ett resultat som ökat med drygt 10 procent, vilket blir drygt 36 miljoner euro.

Lasse Aho, vd, är nöjd i koncernens pressmeddelande.

– Vi har nått ett nytt rekord i försäljningsvolym, och resultatet är det bästa någonsin. Det fjärde kvartalet belastas av en nedskrivning av glasflaskor, men vårt beslut att satsa på engångsflaskor i stället är i linje med konsumenternas önskan. Det här kommer också att snabba på tidtabellen då vi lanserar nya produkter, säger Aho.

I Finland ökade försäljningsvolymen med drygt 12 procent till närmare 200 miljoner liter, vilket också syns i rörelseresultatet. För den finska marknaden landade det här resultatet drygt 18 procent högre än i fjol.

På den baltiska marknaden påverkade skattehöjningen försäljningen av svaga alkoholdrycker, vilket fick siffrorna att stiga i början av 2017 före höjningen, för att sjunka igen efteråt. Prognosen på den här marknaden är därför lite oklar för 2018, men på det hela taget blev resultatet på den baltiska marknaden bra för 2017. Exporten till Vitryssland fortsatte i en positiv riktning. Bolagets rörelseresultat på den här marknaden ökade med drygt 26 procent.

Olvi har under det innevarande räkenskapsåret förvärvat delar av bolaget Servaali som en del av sin utvecklingsstrategi. Köpet är en del i bolagets expansionsplaner.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning