Historiskt beslut: Indien tar bort förbud mot samkönat sex

Deltagare vid en Pride-parad i New Delhi i fjol. Bild: TT/AP

Indiens högsta domstol har beslutat att avkriminalisera sex mellan personer av samma kön. Beskedet kommer efter åratal av protester mot en lag från 1860-talet.

– All form av diskriminering baserad på sexualitet är ett brott mot våra grundläggande rättigheter, säger chefsdomaren Dipak Misra.

Indien blir nu ett av över 120 länder där sex mellan homosexuella är lagligt. Frivilligt sex mellan två vuxna kan inte ses som oförenligt med grundlagen, tillägger Misra.

– Lagen hade blivit ett vapen för att trakassera hbtq-personer, säger han.

"Saknar ord"

De fem domarna var eniga om att förbudet, som gjorde att homosexuella kunde straffas med upp till tio års fängelse, ska skrotas.

– Hbtq-personer i Indien och deras familjer förtjänar en ursäkt från samhället för att ha förvägrats grundläggande rättigheter, säger domaren Indu Malhotra, enligt The Times of India.

Lyckan är stor bland Indiens hbtq-personer, som i många år stridit för sina rättigheter. Många grät av glädje och kramade om varandra utanför domstolen när det efterlängtade domslutet blev offentligt.

– Jag saknar ord! Det har tagit lång tid, men äntligen kan jag säga att jag är fri och har samma rättigheter som alla andra, säger studenten Rama Vij, iklädd en regnbågsfärgad sjal, till AFP.

Indien skriver historia, twittrar Meenakshi Ganguly, chef på Human Rights Watch i regionen:

"Tack till alla som kämpade för det här, mot den värsta sortens fördomar. Det här är en bra dag för mänskliga rättigheter."

Firade på hotell

Samkönat sex har länge varit tabu på många håll i Indien, särskilt på landsbygden. Indiens konservativa regering hade motsatt sig en ändring av lagen, men sade före beskedet att det var upp till domstolen att bestämma.

Enligt myndighetsuppgifter registrerades över 2 000 fall under 2016 som bröt mot sektion 377 från 1861 i den indiska brottsbalken, som rör samlag som sker "mot naturen".

– Det var en lag som propagerade för homofobi, säger Keshav Suri, som anordnade en dansuppvisning på sitt lyxhotell i Delhi för att fira.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning