Historiskt besked: Elmotorn ska bli norm i alla Volvobilar

Bild: Lehtikuva/AFP/Johannes Eisele

Från och med 2019 kommer alla nya Volvobilar att ha en elmotor.

– Det är ett sätt att markera att de ligger långt fram, säger fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

– Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor, uppger Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Biltillverkaren kommer att lansera fem renodlade elbilar mellan åren 2019 och 2021. Även ett antal plug-in hybrider och "milda hybrider" kommer att lanseras. Tre av de renodlade elbilarna ska vara Volvo-modeller, de övriga två kommer att vara elektrifierade prestandabilar från Polestar, Volvo Cars så kallade prestandamärke.

Pekar ut riktning

Enligt Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde, vill Volvo markera hur långt fram i utvecklingen de ligger.

– De pekar ut en riktning för framtida utvecklig. De vill successivt vänja kunder och marknad vid att el och elektrifiering är normaltillståndet. De har redan tekniken så det här är bara ett steg i samma riktning. Det är inte så mycket drama egentligen, säger han.

Dagens besked var tvunget att komma förr eller senare, enligt Mikael Wickelgren som frågar sig hur elektrifierade hybridbilarna kommer att vara.

– Det har de inte berättat. Hur mycket elmotor och batteri måste vara med innan du tycker att du elektrifierat fordonet, det behöver kanske inte vara så där fantastiskt mycket, säger han.

Klimatneutral 2025

– Det här handlar om kunden. Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Nu kan du välja en elektrifierad version av din favoritmodell från Volvo, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

Volvo Cars har sedan tidigare ett uttalat åtagande att minimera sin miljöpåverkan. Målet är att produktionen ska vara helt klimatneutral senast år 2025.

– Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, säger Samuelsson.

Under förmiddagen presenteras satsningen på en presskonferens i Stockholm.

Fakta

Volvo Cars

Volvo Car Group ägs av kinesiska Geely Holding. Företaget tillverkar bilar i Torslanda i Göteborg, i belgiska Gent och i kinesiska Chengdu.

Företaget sålde under förra året 534 332 bilar i över 100 länder.

I december hade Volvo Cars över 31 000 anställda världen över. Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars kinesiska huvudkontor ligger i Shanghai.

Kina är biltillverkarens enskilt största marknad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03