Historiska X Games-vinnaren tar det lugnare i år

X Games-vinnaren Rene Rinnekangas siktar på ny framgång i Aspen. Bild: LEHTIKUVA / ANDERS WIKLUND

I fjol vann Rene Rinnekangas som första finländaren någonsin Real Snow-videotävlingen i prestigefyllda X Games. I år är den sympatiska snowboardstjärnan i hetluften i slopestyle och i big air.

Under veckoslutet vänder hela snowboardvärlden sina blickar mot Aspen, Colorado. Det handlar om extremsportsevenemanget X Games, som i år tävlas utan publik. En ensam 21-åring representerar Finland i den prestigefyllda tävlingen: Rene Rinnekangas.

I fjol fick den alltid soligt leende Rinnekangas inbjudan till hela fem olika tävlingsdiscipliner. I år tar han det lugnare. Bortsett från halfpipe var Rinnekangas inbjuden till alla övriga tre discipliner men finländaren valde att tacka ja till slopestyle och big air.

– Kul att få åka igen efter en par veckors paus, då jag var tvungen att låta axeln vila. Jag har en träningsdag bakom mig och jag har ett bra rus. Måste ändå medges att axeln gör ont då jag åker. Hjälps inte annat än att slänga lite burana i käften och köra hårt. Det ska nog bli bra tävlingar, säger Rinnekangas i snowboardförbundets pressmeddelande.

Rinnekangas skadade sin axel i samband med en världscuptävling då han åkte omkull med axeln före i en isig backe. Det är inte första gången som Rinnekangas tampas med skador under stora tävlingar. I sin OS-debut i Pyeongchang 2018 föll Rinnekangas omkull och bröt sin handled. Det stoppade ändå inte honom från att delta i big air.

Guldmedalj i X Games videotävling

Skadeproblemen var ytterst närvarande också i fjol då Rinnekangas skrev ett stycke finländsk snowboardhistoria då han vann en åtråvärd X Games-guldmedalj i videotävlingen Real Snow. Tävlingskonceptet går ut på att filma en trickvideo i urban omgivning. Rinnekangas trixade loss i sina hemtrakter i Idensalmi och vann tävlingen i överlägsen stil – trots att han samma höst brutit vristen.

2019 vann Rinnekangas X Games-silver i slopestyle, en tävlingsform han ivrigt ser fram emot i Aspen.

– Banan är otrolig: den bästa jag sett under mina tre år, säger Rinnekangas.

Herrarnas slopestyle står på programmet lördag kväll finsk tid. Big air tävlas natten till måndag.

2005 - Antti Autti skrev inte bara finländsk snowboardhistoria utan också ett stycke X Games-historia då han som första icke-amerikan vinner guld. Bara 19 år gammal slår han bland annat legendariska Shaun White i superpipe. Auttis 1080 graders trick kom att sätta en ny standard i herrarnas halfpipetävlingar. En massiv skräll, fast inte helt oväntad. Två veckor före X Games vann Autti två guld i VM.

2010 - Eero Ettala kommer till final i slopestyle som sista man. Väl i finalen spränger finländaren banken: Ettala gör en fenomenal run och noteras för 93,33 poäng av 100 möjliga. Inte illa av en åkare som egentligen föredrar att göra snowboardfilmer i stället för att tävla om medaljer.

2011 - Enni Rukajärvi – en av alla tiders största finländska snowboardåkare – visar att totalsegern på världstouren (WST) året innan bara var början. 20-åringen vinner guld i slopestyle efter en komplett finalprestation. Tio år senare har Rukajärvi samlat ytterligare tre medaljer i X Games, ett OS-silver och ett OS-brons och VM-guld för att nämna några meriter. En av alla tiders bästa i slopestyle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning