Historisk vapenvila: Colombia firar första dagen med fred på 52 år

Gerillaledaren Rodrigo Londono – också känd som Timoleon Jimenez – höll presskonferens i Havanna i går. Den utdragna och komplicerade konflikten har krävt åtminstone 260 000 dödsoffer. Bild: Yamil Lage

Colombia firade på måndagen den första fredsdagen på 52 år sedan Farc-gerillan formellt utlyst vapenvila från midnatt (klockan 08 finsk tid). Avtalet ska sätta stopp för en av världens längsta konflikter.

– Aldrig mer ska föräldrar begrava sina söner och döttrar för att de dödats i kriget, sade Farc-ledaren Rodrigo Londono, som också är känd som Timoleon Jimenez eller Timochenko.

Colombias president Juan Manuel Santos gav i torsdags militären order att inställa alla operationer mot Farc.

Utvecklingen hänger nu på en folkomröstning om fredsavtalet den 2 oktober.

Gerillan ska lämna in sina vapen på en samlingsplats som övervakas av FN – förutsatt att folket röstar ja till fredsavtalet.

Farc utlyste en ensidig vapenvila i juli 2015, men söndagens eldupphör är det första där båda sidorna har bundit sig att få ett definitivt slut på striderna.

Santos och Timochenko ska underteckna ett slutligt fredsavtal i slutet av september. Det åtföljs av en sex månader lång demobilisering.

Farc ska förvandlas till en laglig politisk rörelse. Farc ska till en början flytta sina krigare från skjulen i djungeln till läger som FN får ansvar för. Här ska rebellerna lägga ner sina vapen och slussas in i samhället.

Den territoriella och ideologiska konflikten i Colombia har engagerat olika beväpnade vänster- och högergerupper och gäng.

Sammanlagt 260 000 personer har dödats i konflikten, 45 000 saknas och 6,9 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Även om Farc lägger ned vapnen är flera andra beväpnade grupper fortfarande aktiva i landet. Strävandena att inleda fredsförhandlingar med den mindre gerillagruppen ELN har ännu inte burit frukt.

Men i och med att den största gerillagruppen Farc utlyst vapenvila ser konflikten ut att gå mot sitt slut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning