Historisk turnering – bara kvinnliga domare i EM-slutspelet

Charlotte och Julie Bonaventura är de mest kända kvinnliga handbollsdomarna i världen. Bild: AP Photo/Ben Curtis

EM-slutspelet 2020 kommer att gå till historien som den första turneringen där bara kvinnor fungerar som domare.

EM slutspelet för damlandslag avgörs i Norge och Danmark 3–20 december. De 16 deltagande lagen spelar i fyra grupper – två i norska Trondheim, en var i danska Herning och Fredrikshavn.

Då det europeiska handbollförbundet EHF presenterade domarna för mästerskapet skrevs ett stycke handbollshistoria.

För första gången kommer hela mästerskapet att dömas av tio kvinnliga domare.

Franska tvillingsystrarna Charlotte och Julie Bonaventura är nästan lika stora stjärnor som de bästa spelarna och är givetvis med i domarnas laguppställning i EM.

År 2017 blev systrarna Bonaventura de första kvinnliga domarna att döma i en VM-match för herrar, de har dömt i två OS-turneringar, EM-slutspel och Champions League-finaler. Då de dömer i matcher för damer är det ingen som höjer på ögonbrynen men då systrarna skipar rättvisa i herrmatcherna finns det de som ifrågasätter dem trots att herrdomare i alla tider dömt dammatcher.

– Det känns bra då vår kunskap och våra prestationer på planen märks. Vi känner att det är en belöning för oss att få döma (herrmatcher). Vi ser oss inte i de här sammanhangen som kvinnor utan som vilka domare som helst. Det sagt så får vi otroligt mycket meddelanden om hur stort det är att vi dömer de här matcherna, sade Charlotte Bonaventura inför EHF Cup-finalen mellan THW Kiel och TTH Holstebro i fjol.

Att döma herrmatcher är vardag för systrarna Bonaventura. De dömde sin första herrmatch för 13 år sedan och de har genom sina insatser på planen blivit ett av de mest respekterade domarparen i världen.

– Vi förbereder oss inte på olika sätt då vi dömer herrmatcher eller dammatcher, sade Julie Bonaventura i samband med EHF Cup-finalen.

Men de är mycket medvetna om att deras domarinsatser granskas extra noga på grund av deras kön. Åtminstone då de dömer herrmatcher.

– Det är klart att vi synas extra noga herrmatcher. Men vi hoppas att det är något som kommer att förändras rätt snart. Det är fortfarande ovanligt med damdomare i herrmatcher också om det hela tiden sker oftare. Ju mera publiken ser det, desto mindre konstigt kommer den att uppleva det, sade Charlotte Bonaventura.

I EM i Norge och Danmark får de framgångsrika franska systrarna sällskap av Ana Vranes och Marlis Wenninger från Österrike, Vesna Balvan och Tatjana Prastalo från Bosnien-Hercegovina, Karina Christiansen och Line Hesseldal Hansen från Danmark, Ioanna Christidi och Ioanna Papamattheou från Grekland, Jelena Mitrovic och Andjelina Kazanegra från Montenegro, Vania Sa och Marta Sa från Portugal, Cristina Nastase och Simona-Raluca Stancu från Rumänien, Viktoriia Alpaidze och Tatyana Berezkina från Ryssland och Vanja Antic och Jelena Jakovljevic från Serbien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning