Historisk torka: Ölflaskor och yxor kan orsaka bränder

Tänd inte ens en cigarett om du rör dig ute i naturen. Efter en ovanligt varm och lång nederbördsfri period är marken torr och extra känslig för bränder. Brandinspektör Timo Kouki uppmanar alla att plocka upp skräp och försäkra sig om att små gnistor inte flyger omkring.

Vid det här laget finns det ingen vetskap om vem som orsakat skogsbranden i Sibbo storskog i söndags och enligt jourhavande brandmästaren Jorma Kuikka vid Östra Nylands räddningsverk undersöker man inte heller brandorsaken desto mera.

– Vi hittade en brasa där det fanns en hel del ved och elden har sannolikt spridits därifrån i och med att det har brunnit så mycket i närheten av brasan, säger Kuikka.

Elden bröt ut alldeles i knutarna där HBL:s reporter vandrade nyligen. Mitt i brasan hittade brandpersonalen en torraka, ett uttorkat träd, som sannolikt bidragit till spridningen av elden. Även om läget verkade hotande på söndagen förblev skadorna mindre omfattande än man befarade.

– Vi var tvungna att fälla några träd, vilket kanske orsakade skador på några tusen euro, men de största kostnaderna uppstod av mängden räddningspersonal som behövdes för att släcka markbranden. Vi hade 50–100 personer på plats från Östra Nyland och Mellersta Nyland.

Enligt Kuikka låg brasan på ett knepigt ställe och det tog en god stund för brandpersonalen att nå fram till elden.

– Lyckligtvis fick vi hjälp av släckningshelikoptrar.

Marken vid brandplatsen består bland annat av torv och kan fatta eld på nytt eftersom torven är lättänd och en torvbrand i sin tur är svår att släcka. Platsen övervakas fortfarande, enligt Kuikka.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Den sannolika tändpunkten i Sibbo storskog: en brasa som en torraka låg i. Bild: Östra Nylands räddningsverk

Stor brandrisk i hela landet

– Till och med skogsmaskinernas larvfötter kan skapa gnistor och antända marken. Det säger kanske något om hur känsligt och knepigt läget är just nu, säger brandinspektör Timo Kouki vid Östra Nylands räddningsverk.

Den långa perioden av uppehållsväder i maj och juni har lett till att torkan sträcker sig djupt ner i marken. Det självklara sättet att undvika mark- och skogsbränder är att inte göra upp öppen eld, men läget är så känsligt att alla som rör sig i skogen måste vara extra försiktiga.

– Bränderna kan uppstå av mycket små retningar just nu så gör inte upp eld – tänd inte ens cigaretter. Det är tillåtet att röra sig normalt i naturen men undvik all verksamhet där det kan uppstå gnistor eller glöda. Om man exempelvis av misstag slår med en yxa på en sten eller en gammal spik kan det tända på marken. Det behövs bara en liten gnista och en liten vindpust. Och lämna inte heller skräp eller sopor efter dig eftersom det är fullständigt möjligt att exempelvis glasflaskor och glasbitar skapar en prisma som sedan orsakar en brand.

Vad kan man göra om man rör sig ute i skogen och råkar orsaka en mindre markbrand?

– Försök släcka elden, vät marken ordentligt och följ med hur situationen utvecklas. Ring genast 112 om det uppstår lågor eller elden börjar spridas. Om det inte finns några märkbara tecken på glöd räcker det med att övervaka platsen.

Han uppmanar folk att ringa nödnumret om det finns ens en liten misstanke om att det behövs utomstående hjälp.

– Brandpersonalen kan bättre bedöma läget och sedan vidta åtgärder.

Historisk värme

Den ovanliga värmen och torkan har hållit i sig i över en månad. Enligt meteorolog Niina Niinimäki vid Meteorologiska institutet var mängden nederbörd normal i april men sedan början av maj har det i huvudsak varit uppehåll i hela landet.

– Det finns områden där det knappt regnat alls sedan dess, säger Niinimäki.

Det är kvistigt att bedöma hur ovanliga motsvarande torra perioder är eftersom torkan i år delvis har orsakas av den exceptionella värmen.

– Det är svårt att jämföra olika år med varandra i och med att det spelar en så stor roll för naturen om våren varit kylig och torr eller varm och torr. Avdunstningen är förstås större då temperaturerna är högre.

Däremot kan Niinimäki lugnt konstatera att majmånaden var rekordvarm i år.

– I stora delar av landet var maj varmare än någonsin förut under den tiden som vi bokfört temperaturer. Hela landets genomsnittstemperatur för maj var högre än någonsin förut. På en del mätningsstationer var maj 1984 ungefär lika varm som nu men på de flesta orter i Finland har vi upplevt rekordvärme i år.

Enligt Niinimäki kan små regnskurar förekomma på olika håll i landet men de räcker knappast till för att blöta ner marken ordentligt.

– Även om det kommer riktigt stora mängder nederbörd är marken sannolikt så torr att vattnet bara rinner bort och hinner inte sugas upp. Det naturen sannolikt behöver nu är en långvarigare period då det regnar så att vattnet hinner sugas upp i marken.

Råkar man orsaka en mindre skogsbrand är brandinspektör Timo Koukis råd att man försöker släcka elden, väter marken ordentligt och följer med utveckling – samt har låg tröskel för att larma 112. Bild: Östra Nylands räddningsverk

Läs också:

Sibbo storskog växer fram

Stor skogsbrand rasade i Sibbo storskog

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00